Ook de winkelstraten maken zich klaar om weer shoppers te verwelkomen. Het zal er omwille van het coronavirus weliswaar heel anders aan toe gaan, met telsystemen, eenrichtingsvoetpaden en pijlen die vaste routes aanduiden.
‘Crowd control’
In Oostende gaat winkelen tijdens de eerste fase niet zozeer om plezier, geeft burgemeester Bart Tommelein toe: het moet vooral veilig en verantwoord vanaf 11 mei. Daarom omvat het actieplan van de kustgemeente vooral ‘crowd control’ om grote drukte te vermijden. Met behulp van een telsysteem wordt constant geregistreerd hoe veel mensen in de winkelstraten aanwezig zijn, zodat de politie indien nodig kan ingrijpen en consumenten ook zelf de rustigste periodes kunnen uitkiezen.
Ook in andere steden wordt aan ‘crowd control’ gedaan, zij het dan manueel: in onder andere Brussel en Blankenberge zullen de politie of stadspersoneel een oogje in het zeil houden en op toegangsplaatsen, als de mensenmassa te groot wordt, de straten kunnen afsluiten met hekken.
Pijltjes en eenrichtingsverkeer
De meeste steden werken ook volop circulatieplannen voor voetgangers uit, die een vlotte doorstroom moeten garanderen en mensen elkaar zo min mogelijk laten kruisen. Meestal worden die simpelweg gemarkeerd met pijlen op de grond, zodat elk uitje naar de winkelstraat op een trip door de Ikea zal lijken. Kortrijk plant alvast routes aan te duiden met pijlen, net als de Steenstraat in Brugge en de Brusselse Nieuwstraat.
Eenrichtingsverkeer wordt eveneens de regel voor shoppers in de winkelstraten van Leuven, Gent en in sommige winkelstraten in Antwerpen. Zo worden de autoluwe straten van de Wilde Zee in Antwerpen eenrichting, terwijl op de Meir en in de Stadsfeestzaal bezoekers gevraagd worden om steeds zoveel mogelijk rechts te houden. In Brugge wordt de Steenstraat verkeersvrij, zodat handelszaken zelf wachtzones en -rijen op de voetpaden kunnen voorzien en voetgangers ongehinderd voorbij kunnen langs het rijvak.
Handwaszuilen
In het straatbeeld duiken ook handwas- en ontsmettingsstations op: met name Oostende en Gent beloven al ontsmettingszuilen met dispensers te installeren op strategische en centrale plaatsen. Ook in de Antwerpse Stadsfeestzaal komen in de centrale hal handwaszuilen met desinfecterende gel.
Bent u ook nog op zoek naar ‘coronaproof’ beveiligingsproducten en -tools, zoals handgels en telsystemen? Via de RetailDetail-webshop vindt u in een handomdraai de juiste leveranciers.