Jip en Janneke zijn in Mexico: Hema is van start gegaan in Mexico met een webshop. Nog dit jaar moesten daar ook 200 fysieke winkels bij, maar dat is nu uitgesteld door de coronacrisis. In de rechtbank klinkt het dat de hele keten aan een zijden draadje hing.
Een later moment
Al in februari kondigde Hema zijn lancering aan in Mexico. In samenwerking met lokale franchisepartners Ensueno Group en Modateles Group moesten in 2020 meteen 200 winkels van de Nederlandse keten de deuren openen. Inmiddels kwam daar echter de coronapandemie tussen, terwijl er op het thuisfront nog de machtsgreep aan de top en de eigenaarswissel was.
De Mexicaanse expansieplannen zijn daarom herzien: de warenhuisketen is er begonnen met een webshop, die deze week de virtuele deuren heeft geopend. In plaats van dit jaar, zullen de geplande fysieke winkels er nu pas in de volgende vijf jaar te komen. Wanneer de eerste vestiging opengaat, is nog niet bekend: Hema heeft het in een persbericht alleen over “een later moment”.
Pete en Janneke
In de webshop zijn alvast 4000 producten van de Nederlandse retailer te vinden, die voor de gelegenheid zijn afkomst extra dik in de verf zet. Nederlandse woorden zoals ‘welkom’, ‘versieringen’ en zelfs ‘leuk’ en ‘gezellig’ zijn op de website te zien, welteverstaan met de bijhorende vertalingen. Ook mascottes Jip en Janneke tekenen present, zij het dan als ‘Pete’ en Janneke.
“We geloven dat onze producten goed zullen passen bij de behoefte van de Mexicaanse consument, om ook hun leven makkelijker, leuker en beter te maken”, aldus CEO Tjeerd Jegen. De Mexicanen betalen voor die Hollandse gezelligheid voor sommige producten wel wat meer, berekende RTL Nieuws. Hema is ondertussen in twaalf landen aanwezig, maar zet met Mexico voor het eerst voet aan wal in Amerika.
Aan de dood ontsnapt?
Ondertussen loopt in Nederland de rechtszaak die een boze obligatiehouder heeft aangespannen tegen Hema. Belegger Alco Pieren eist dat de retailer de achtergestelde rente op zijn lening alsnog betaalt, hoewel de overname van de retailer door een groep schuldeisers voor een kwijtschelding moet zorgen. Pieren wil zowel die schuldsanering als de verkoop aan nieuwe eigenaars blokkeren. De advocaten van beide partijen schetsen een grimmig beeld van de toestand bij Hema.
Volgens de aanklager zou de keten de coronapandemie als excuus hebben aangegrepen om zich van haar hoge schuldenlast te verlossen en een herstructurering door te voeren, terwijl dat eigenlijk niet hoefde. Toch wel, het was zelfs een zaak van leven of dood, beweren de advocaten van Hema echter: “Als Hema niks zou doen, was het in oktober klaar“, klonk het volgens het Financieele Dagblad in de rechtbank. Zonder schuldsanering zou de keten op het faillissement zijn afgestevend, aldus de verdediging. Op 7 september doet de rechtbank zijn uitspraak in de zaak.