Moeilijk te onderscheppen
Deze week zouden er in België volgens de federale politie al honderden valse briefjes van 50 euro zijn onderschept. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om het werk van één bende die recent “massaal veel vals geld” in omloop heeft gebracht.
Het NSZ vraagt handelaars dan ook uiterst voorzichtig te zijn: “Valsmunterij krijgt een steeds professioneler karakter waardoor de nagemaakte biljetten ook steeds minder opvallen.” Ook blijken bepaalde detectietechnieken, zoals sommige UV-lampen en controlestiften, weinig tot niet te helpen bij het opsporen van vals geld.
Vooral kleinere coupures vervalst
Wat volgens het zelfstandigensyndicaat wel nog steeds goed werkt, zijn infrarooddetectoren en de ‘goede oude’ voel-kijk-kantel-methode. “We raden ook aan om uit te kijken voor valse briefjes van 20, 10 en 5 euro. Net nu er gewaarschuwd wordt voor valse biljetten van 50 euro, zouden andere valse coupures geruisloos in de kassa kunnen terechtkomen”, geeft NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws aan.
Het valt trouwens op dat bankbiljetten met een grotere waarde beduidend minder worden vervalst. De veelvoorkomende angst voor valsmunterij bij grotere coupures – 100, 200 of 500 euro – is dus ongegrond, meent het NSZ. Zo zijn 60% van alle valse biljetten briefjes van 50 euro.
Overigens is valsmunterij is weer aan een opmars bezig in ons land: het aantal gevallen steeg van 21.918 in 2011 naar 22.433 vorig jaar.