‘Crisis maakte slachtoffers, maar minder dan elders’
De crisis heeft in 2013 wel degelijk slachtoffers gemaakt: volgens Graydon gingen vorig jaar liefst 12.306 Belgische bedrijven (één op 80) over de kop, wat een nieuw record is. In de kleinhandel ging het zelfs om één op de 55 en in de groothandel om één op de 59.
Toch is de schade op macro-economisch vlak nog beperkt: de Nationale Bank van België raamde de daling van de binnenlandse consumptie in haar laatste overzicht op 0,3 procent. De Europese Commissie hield rekening met een krimp van 0,4 procent en de OESO ging uit van 0,7 procent, zegt professor sociaal-economische wetenschappen Ive Marx (UA) in De Morgen.
Nederland kromp 12 maand op rij
Vooral in vergelijking met Nederland blijkt hoe goed ons land het al bij al deed: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lag de omzet in de Nederlandse detailhandel, met uitzondering van de apotheken, er in volume in 2013 elke maand onder het peil van het jaar voordien. In absolute waarde was er enkel een stijging in juli, en die kwam dan nog enkel door de gestegen prijzen.
En dan wordt niet eens vergeleken met landen als Italië, waar de extreme armoede is verdubbeld, of met Groot-Brittannië waar nu twintig keer zoveel mensen afhankelijk zijn van voedselhulp dan voor de crisis van zes jaar geleden. In Griekenland en Spanje, waar nu bijna vier keer meer mensen afhangen van de steun van hulporganisaties dan in 2008, is de toestand zelfs ronduit dramatisch te noemen.
‘Financiële zekerheid redde uitgavenpeil consumenten’
In België zou de toestand dan veel beter zijn: zo is de kloof tussen arm en rijk in ons land min of meer gebleven wat ze voor de crisis was dankzij de socialezekerheidsstelsels, het beleid inzake werkloosheid, het minimumloon en de sterke collectieve loonvorming. Voorts hadden we lang een regering van lopende zaken, waardoor sterke besparingen uitbleven.
Het zijn net die zekerheden die volgens Ive Marx ervoor zorgden dat ook de Belgische retail niet met grotere schade uit de crisis kwam.