Modesector haalt zwak jaarbegin goed in
GfK zag in het tweede kwartaal van 2013 de omzet in bijna alle sectoren dalen, met als opvallende uitzonderingen telecom en de modebranche. Met een omzetstijging van 3,8% maakte de modesector het afgelopen kwartaal zelfs een groot deel van zijn stevige omzetverlies uit het eerste kwartaal van dit jaar goed. Kinderschoenen- en kleding zijn vlotjes over de toonbanken gegaan, maar vooral ook het gamma accessoires verkocht goed. Daar zag het onderzoeksbureau de omzet met bijna 11% omhoog gaan.
Ook de IT-sector wist dit voorjaar nog steeds een omzetgroei te realiseren. Dat was volgens Erik Lejeune, commercieel directeur bij GfK Retail and Technology, met name te danken aan de aanhoudende vraag naar gebruiks- en prijsvriendelijke mediatablets. “Het zijn geen dure nicheproducten meer die alleen te koop zijn bij de gespecialiseerde IT-zaken. Tegenwoordig bezit zelfs één op de drie Belgische huishoudens een tablet,” legt Lejeune uit.
Televisie-innovaties falen als redder in nood
De markt van consumentenelektronica zet daarentegen de negatieve trend verder die het in het eerste kwartaal al voelde, met een daling van maar liefst 21%. Vooral de tv-markt ligt aan de basis van deze negatieve evolutie. Van innovaties als 3D-televisies en Smart TV werd verwacht dat zij de tv-verkopen nieuw leven zouden inblazen, maar dat bleek helaas tevergeefs.
Desondanks stelt GfK wel positieve groeicijfers vast bij de audioproducten: mini- en luidsprekers groeien met respectievelijk 2% en 12%.
Ook voor de categorie van klein witgoed stelt het tweede kwartaal teleur: daar waar dit segment kwartaal na kwartaal groei registreerde, ziet GfK nu plots een terugval van een kleine 2%. Opvallend is daarbij dat vooral gevestigde waarden, zoals stoomstrijkijzers en stofzuigers, het dit kwartaal laten afweten.
“De tuin blijft belangrijk, ook in crisistijd”
De doe-het-zelfsector wist dan weer, na een bijzonder slecht eerste kwartaal, de schade op halfjaarbasis te beperken. “We stellen vooral vast dat de consument vandaag de dag heel wat aandacht besteedt aan het onderhoud van zijn tuin en zelfs in economisch moeilijke tijden kiest hij voor krachtige en vaak ook hoger geprijsde producten”, observeert Erik Lejeune.
Het retailrapport van GfK voor het tweede kwartaal van 2013 moet niettemin besluiten met een negatief eindresultaat: een index van 94,8 vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.