Globaal plan
Concreet zijn het de plastic kassazakjes die de tweede helft van 2016 als eerste verboden worden. In 2017 wordt het verbod uitgebreid en komen ook alle andere zakjes in het vizier, zoals bijvoorbeeld de zakjes voor groenten en fruit.
De Waalse minister spreekt op RTL over een globaal plan met bijkomende sancties, voorlichting en preventie, onder meer in scholen. Hij heeft het daarbij niet alleen over plastic zakjes, maar over alle vormen van verpakkingen, zoals blikjes, petflessen…
Door al in 2016 te starten met het verbod, gaat Wallonië sneller dan wat Europees is opgelegd. De Europese Unie spreekt van een halvering van het aantal plastiek zakjes tegen 2019. “Ik wil vandaag sneller gaan. Het vormt een echt groot probleem voor de waterlopen, de oceanen. We vinden er fenomenale hoeveelheden plastic, die een eeuw in het water blijft. Er is dus echt wel een aanzienlijke impact op het milieu. Bovendien is het ook erg duur om voor eenmalig gebruik te produceren”, argumenteert Di Antonio.
Papieren zakken, ‘made in Wallonia’
Minister Di Antonio wijst op de alternatieven die er volgens hem bestaan: er zijn stoffen of plastieken zakken die hergebruikt kunnen worden. “En er is ook de goede oude papieren zak, die nog steeds zijn nut bewijst en die makkelijk afbreekbaar is. Bovendien is het voordeel dat die in Wallonië wordt geproduceerd, in tegenstelling tot de plastic zakjes die dat veel minder zijn.”
Dat er een meerkost zou zijn voor de handelaars in Wallonië, zowel voor de kleine winkeliers als voor de grote ketens, ontkent de minister met klem. “Neen, er is geen meerkost”, klonk het op RTL. “Wat er zal gebeuren is dat de consument, als hij zijn aankopen heeft gedaan, geen plastic zakje meer zal krijgen, maar een papieren zak zal ontvangen of een herbruikbare tas zal aankopen. Het gaat dus over een mindshift, maar ik denk dat er geen gevolgen zijn voor de economie. De sector is zich daar ook van bewust. Wat men ons vandaag vraagt, en wat we ook gaan doen, is een geleidelijke invoering, omdat het in sommige sectoren makkelijker is dan in andere.”
Voor de voedingssector, meer bepaald handelaars in vlees en vis, kondigt de minister bijkomende maatregelen aan. Die zullen er komen na overleg met de sectoren.