De Franse regering heeft een taks opgelegd aan grote technologiebedrijven die hun inkomsten voornamelijk uit digitale activiteiten halen, zoals Amazon. De Verenigde Staten hebben al furieus gereageerd, maar dat schrikt de Britten niet af om eenzelfde taks te onderzoeken
Frankrijk: 400 miljoen euro
Frankrijk heeft afgelopen week een wetsvoorstel goedgekeurd, waardoor zo’n taks met terugwerkende kracht op 1 januari van dit jaar is ingevoerd. De nieuwe belasting op digitale diensten betekent dat bedrijven die meer dan 750 miljoen euro aan digitale inkomsten genereren, waarvan meer dan 25 miljoen euro in Frankrijk, een heffing van 3% op de inkomsten moeten betalen. Dat zou de Franse schatkist dit jaar al zo’n 400 miljoen euro rijker maken, schrijft De Standaard.
De VS hebben er in het verleden al mee gedreigd om het land extra heffingen op te leggen omdat de wet Amerikaanse bedrijven zou viseren, zoals de bijnaam ‘GAFA-taks’ (Google, Apple, Facebook, Amazon) illustreert. Die dreiging herhaalt de grootmacht vandaag nog eens, weliswaar in een erg gematigd jasje: “De VS is erg bezorgd dat de digitaks (…) onterecht Amerikaanse bedrijven zal viseren“, aldus Trumps handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer. “De president heeft ons opgedragen om de effecten van deze wet te onderzoeken en na te gaan of die Amerikaanse bedrijven discrimineert of onredelijk belast”.
VK: 500 miljoen pond
Ondanks de dreiging met vergeldingsmaatregelen heeft ook het Verenigd Koninkrijk de laatste rechte lijn naar een gelijkaardige wet ingezet, al zijn de cijfertjes daar wat anders. Volgens de Britse wet gaat het om bedrijven die meer dan 500 miljoen pond (550 miljoen euro) aan digitale inkomsten genereren, waarvan meer dan 25 miljoen pond (28 miljoen euro) in het Verenigd Koninkrijk. Zij zouden een heffing van 2% op de inkomsten moeten betalen. Volgens de Britse regering kan de belasting tegen 2021 jaarlijks zo’n 400 miljoen pond (450 miljoen euro) opleveren.
Minister van financiën Philip Hammond kondigde vorig jaar voor het eerst zo’n taks aan. “Het VK heeft altijd geprobeerd om een leidende rol te spelen bij het vinden van een internationale oplossing voor het belasten van de digitale economie”, zei Jesse Norman, financieel secretaris van de Britse Schatkist. “Deze gerichte en evenredige belasting op digitale diensten is ontworpen om ons belastingstelsel zowel eerlijk als concurrerend te houden, in afwachting van een internationale regeling op langere termijn.”