Bijna 2% minder boeken verkocht
In 2014 is de Vlaamse boekenmarkt met 1,9% geslonken tot een omzet van 195,8 miljoen euro. Er werden alles samen zo’n 15 miljoen exemplaren verkocht, meldt koepelvereniging Boek.be. Vooral de verkoop van fictie en literaire non-fictie kreeg klappen (-7,3%). Er werden in 2014 trouwens ook 4,4% minder strips verkocht. Beter nieuws is er bij de kinderboeken: daar steeg de omzet met 5,1%.
Toch is Boek.be niet echt ontevreden, want “terwijl de verkoop van papieren boeken in de eerste 6 maanden van 2014 vrij fors daalde (-4,5%), kende de verkoop in de tweede helft van het jaar een heropleving”.
E-book “jaar achterstand op Nederland”
De sterke omzetdaling van fictie en literaire non-fictie wordt wel grotendeels gecompenseerd door de e-books: 70% van de alles samen 446.000 verkochte digitale titels betreft literatuur. Ondanks een ruime verdubbeling van de verkoop (+140%) blijft het marktaandeel van het e-book (2,9%) echter veel te klein om de dalende verkoop van het papieren boek een halt toe te roepen, laat staan te keren.
Met zijn marktaandeel van net geen 3% houdt Vlaanderen wel gelijke trend met Frankrijk, maar de e-bookverkoop groeit bij ons wel spectaculair: “Vlaanderen zit vandaag bijna op het niveau van Nederland in 2013. Wij hebben dus iets meer dan een jaar achterstand tegenover Nederland op het vlak van de adoptie van e-books, maar zijn bezig om de achterstand in te halen”, maakt Boek.be zich sterk. In Nederland bedraagt de verkoop van e-boeken intussen al 5% van de totale markt.
Onafhankelijke boekhandel houdt stand
De sterke groei van de e-bookverkoop heeft zeker te maken met de stijging van het aantal retailers dat e-books aanbiedt. Vandaag zijn dat er niet minder dan 191, een stijging met 14% in nog geen half jaar tijd. Ook het groeiend aantal mensen dat een e-reader of tablet bezit, doet de vraag toenemen. Volgens marktonderzoeker GfK zijn er nu in Vlaanderen 73.000 e-readers en 1,25 miljoen tablets in omloop. “De lancering van de Tolino door Standaard Boekhandel heeft hier zeker ook toe bijgedragen”, meldt Boek.be.
Net als de voorgaande jaren is het internetkanaal ook nu weer de grote winnaar (zie grafiek). De internetwinkels zagen hun omzet stijgen met 16,2% en hun marktaandeel doorgroeien van 10,5% naar 12,2%. De grootwarenhuizen en de entertainmentspecialisten blijven allebei op een status-quo hangen.
De stijging van de onlineverkoop gaat daarbij nog altijd vooral ten koste van de boekhandel: die kent een daling van -4,8% in omzet. Wel houdt de onafhankelijke boekhandel binnen dat specifieke segment goed stand: dat type winkel noteert een status quo ten opzichte van 2013, zo benadrukt Boek.be.