De Europese consumentenbestedingen aan voeding, dranken en verzorgingsproducten, groeiden in het eerste kwartaal van dit jaar met amper 0,2%. Daar zit een late Pasen voor iets tussen, maar ook de aanhoudend lage inflatiecijfers.
Nauwelijks inflatie
De Nielsencijfers die de supermarktverkopen in 21 Europese landen in kaart brengen, tonen een daling van de volumes met 0,7%, terwijl de prijzen stegen met 0,9%. Daardoor zagen supermarkten hun opbrengsten aan de kassa toenemen met een povere 0,2%, het laagste niveau sinds acht jaar. Een wat ongelukkige timing van de Paasvakantie beïnvloedde de vergelijkingsbasis negatief.
“De prijsinflatie is het belangrijke cijfer, de lage verkoopgroei en de terugval in volume zijn puur een gevolg van de timing van Pasen”, bevestigt vicepresident Olivier Deschamps. “De stijging van consumentenprijzen met 0,9% bleef stabiel in vergelijking met de 1% voor 2016. Dat duidt erop dat er maar weinig inflatiedruk is op de Europese FMCG-markt.”
België stabiel, Nederland daalt
In België bedroeg de nominale groei 0,0%: de volumes daalden met 0,9% (als gevolg van een late Paasvakantie), terwijl de prijzen stegen met 0,9%: zo hielden beide factoren elkaar perfect in evenwicht. In Nederland daalden de volumes met 1,9% en stegen de prijzen met 1,7%, wat leidde tot een terugval van de opbrengsten met 0,2%.
Turkije noteerde de sterkste opbrengstengroei van de gemeten landen (+11,6%), gevolgd door Slovakije (+3,9%) en Hongarije (+3,4%). Eén van de grootste dalers is Griekenland (-7,3%), waar de verkopen al negatief zijn sinds het begin van 2016.
Onder de vijf grote West-Europese makten presteerde Spanje het best (+2,2%), gevolgd door Italië (+0,7%). Duitsland en het Verenigd Koninkrijk deden een pak minder goed met een daling van 1,5%.