Het einde van de befaamde plastic potjes van Tupperware lijkt nabij. De continuïteit van het Amerikaanse bedrijf komt in gevaar als er niet snel een akkoord wordt bereikt met kredietverstrekkers. Tupperware heeft nog 22 winkels in België en een fabriek in Aalst.
Alle hulp te laat?
Tupperware zit diep in de financiële problemen: in het afgelopen kwartaal daalde de omzet niet alleen met 20%, de nettowinst kelderde ook van 60,4 miljoen dollar vorig jaar naar een verlies van 3,8 miljoen dollar nu. CEO Miguel Fernandeze is weliswaar bezig met een reorganisatie, waarbij hij sommige onderdelen wil verkopen en vooral meer wil inzetten op reguliere verkoopkanalen. Zo zet het Amerikaanse merk de stap naar onlineverkoop en is het de bedoeling om de producten ook bij grote retailers in het rek te krijgen.
Maar mogelijk is het daarvoor al te laat. In het kwartaalbericht laat Tupperware zelf weten dat er aanzienlijke twijfel is of het bedrijf kan blijven opereren en dat de continuïteit in gevaar is als er niet gauw een akkoord met de schuldeisers komt. Het bedrijf, bekend van de homeparty’s als verkoopkanaal, voert gesprekken met de banken maar vreest dat er geen tijdige oplossing komt. De schuldenberg loopt inmiddels op tot meer dan 700 miljoen dollar, terwijl de cashreserves nog maar 103 miljoen dollar bedragen.
Staking in fabriek in Aalst
Het nieuws stuurde de koers van het aandeel met ruim 40% naar beneden, terwijl in de fabriek van Aalst de medewerkers tijdelijk het werk hebben neergelegd toen ze het nieuws vernamen. Inmiddels zijn de werknemers weer aan de slag, nadat de ‘plant manager’ de 260 personeelsleden kon geruststellen dat de toekomst voor de lokale fabriek er volgens hem minder “zwartgallig” uit kon zien, aldus HLN. Nochtans is een deel van het personeel al een tijdje economisch werkloos, zogezegd omwille van de energiekosten. De ongerustheid blijft dus.
Tupperware heeft in België 22 winkels, in Nederland is het merk sinds 2021 niet meer actief. De plastic keukenproducten krijgen steeds meer te kampen met de concurrentie van goedkopere retailers zoals Action of Ikea.