Discountketen Euro Shop riskeert een zware boete voor de verkoop van namaakproducten: in twee vestigingen vond de FOD Economie merchandising en gadgets van automerken, die nep bleken.
“Fractie van de prijs”
De West-Vlaamse keten en oprichter Daniël Kerckhof hangt een boete van 320.000 euro boven het hoofd. In twee vestigingen van de non-fooddiscounter – in Middelkerke en Veldegem – trof de FOD Economie bij een controle 82 verschillende soorten artikelen aan die zogezegd afkomstig waren van bekende automerken, zoals sleutelhangers, automatten en wieldoppen. Het bleek om namaak te gaan en de voorraad van “honderden tot enkele duizenden artikelen” werd in beslag genomen, bericht het Nieuwsblad.
De procureur vordert in de zaak nu boetes van 80.000 euro voor vier beklaagden: de betrokken winkels zelf, de overkoepelende vennootschap van Euro Shop en zaakvoerder Daniël Kerckhof. Volgens de aanklager wist de retailer “heel duidelijk” dat de goederen nep waren, aangezien ze voor een “fractie van de prijs” werden verkocht.
Leverancier in de fout
Euro Shop zelf betoogt echter dat het te goeder trouw handelde en er vanuit ging dat het echte merkartikelen waren. De spullen werden aangekocht bij twee Belgische bedrijven, die inmiddels zelf zouden toegegeven dat de fout bij hen lag. De advocaat vraagt dan ook de vrijspraak, en anders een opschorting. Euro Shop noemt de gevorderde geldboete disproportioneel, omdat de producten in kwestie slechts 6000 euro omzet en 3000 euro winst opleverden. Het vonnis wordt uitgesproken op 19juni.
Het is de tweede discounter op korte tijd die in de Benelux in opspraak komt omwille van namaak. Ook tegen Dirk Bron, de nieuwe eigenaar van de Blokker-winkels in België, loopt momenteel een zaak naar aanleiding van een partij boxershorts die nep bleken te zijn. De ondernemer zegt die partij eveneens bij een Nederlandse groothandelaar te hebben gekocht.