Extra omzet voor tweedehandswinkels
Elke twee jaar houden vakbonden en werkgevers in de Nationale Arbeidsraad de lijst van producten die met ecocheques kunnen worden betaald, tegen het licht. Daar zijn nu, anders dan de vorige keer, flink wat aanpassingen aan aangebracht. Het feit dat vorig jaar bijna de helft van de Vlamingen tweedehands kocht, zit daar ongetwijfeld voor veel tussen. De maatregel zal die trend alleen maar versnellen, denken waarnemers.
Tegelijk werd ook de lijst van elektrische apparaten die men met ecocheques kan betalen, uitgebreid (zie cao nr. 98 ter van 24 maart). Die lijst omvat vanaf juni onder meer (af)wasmachines, koelkasten, televisietoestellen, ovens, stofzuigers en verwarmingstoestellen. Wel gaat die uitbreiding gepaard met een verstrenging van het energielabel: het is meer dan ooit de bedoeling om “de consument met zijn ecocheques te oriënteren naar de meest performante producten in de rayons”, aldus de Nationale Arbeidsraad.
Andere nieuwigheden op de lijst zijn onder meer het gebruik van deelfietsen en deelauto’s, investeringen in hoogrendementsketels en -ramen, thermostatische kranen en alle systemen om hernieuwbare energie op te (zoals zonnepanelen en -boilers, warmtepompen of windturbines).