Meer dan 200 miljoen aan koopkracht
De ecocheques werden in 2009 ingevoerd. Ze hadden tot doel om de werknemers een fiscaal aantrekkelijk loonextraatje te geven en tegelijk de aankoop van ecologisch verantwoorde producten aan te zwengelen.
In 2014 werden in totaal 24,79 miljoen ecocheques verdeeld. Ze hadden een totale waarde van 202 miljoen euro. Werknemers kunnen er tot 250 euro per persoon bekomen, indien dit voordeel opgenomen is in hun collectieve arbeidsovereenkomst.
Op papier of elektronisch
De cheques werden tot dusver uitsluitend onder papieren vorm verdeeld, maar dat verandert vanaf 1 januari 2016. Vanaf dan kunnen ze ook elektronisch ter beschikking worden gesteld, door ze bij te schrijven op de kaart van de maaltijdcheques.
De elektronische toekenning van de ecocheques is echter geen verplichting. Bedrijven die dat willen, kunnen bij de papieren versie blijven. Voor de maaltijdcheques is dit anders. Zij kunnen sinds 1 oktober alleen nog elektronisch worden toegekend, al geldt voor de aanvaarding in de winkels nog een overgangsperiode. Tot nieuwjaar kunnen de oude maaltijdcheques op papier nog worden aanvaard.
Lijst producten is langer
Met de ecocheques kunnen een aantal groene producten worden gekocht, maar die lijst is dit jaar langer gemaakt. Zo kunnen er nu bijvoorbeeld ook tweedehandskleding, -meubelen en -boeken mee worden aangekocht. Hetzelfde geldt voor een verblijf in toeristische infrastructuur met het label Groene Sleutel.
Vorig jaar werden de ecocheques het meest gebruikt bij de aankoop van een zuinige koelkast of diepvriezer, voor een droogkast, voor een fiets, voor fietsaccessoires en voor houten tuinmeubelen.