Duur en omslachtig
Maaltijdcheques worden sinds jaar en dag gebruikt om werknemers een extraatje te geven zonder dat het de loonkost voor de werkgever de hoogte in jaagt. Het kostenplaatje van de cheques en de rompslomp van de verwerking ervan stoten handelaars echter al lang tegen de borst.
Daarom pleiten zij al jaren voor een extra stukje nettoloon ter vervanging van de cheques. Op die manier wordt de koopkracht van de werknemer toch beschermd, zonder dat handelaar of werkgever daarvoor moet opdraaien. Dat voorstel werd eerder ook al gedaan door vicepremier Johan vande Lanotte, maar raakte toen toch niet goedgekeurd.
Uitgevers enige winnaars
De maaltijdcheques mochten aanvankelijk een ideale oplossing lijken, toch zijn vooral de uitgevers van de cheques die er baat bij hebben. Zij strijken namelijk een commissie op van zowel werkgevers als handelaars, terwijl die beide partijen de administratieve rompslomp in ruil krijgen.
De gezamenlijke kost zou om en bij de vijftig miljoen euro per jaar bedragen, nog zonder rekening te houden met het feit dat eigenaars van cheques er al eens eentje verliezen of gewoon vergeten te gebruiken… waardoor nog eens enkele miljoenen euro verloren gaat; geld dat onze economie ontzettend goed zou kunnen gebruiken.
Elektronische cheque
Even stak de mogelijkheid van de elektronische cheques de kop op als oplossing, maar toen besloten werd om beide systemen naast elkaar te gebruiken, werd het systeem alleen nog maar duurder.
Vandaar dat zowel Unizo als Comeos hopen dat de oplossing die nu op tafel ligt, namelijk een extra, onbelast stukje nettoloon in plaats van maaltijdcheques, zo snel mogelijk wordt goedgekeurd. Bij het uitblijven van een akkoord, rekenen ze er alvast op dat de papieren maaltijdcheque toch definitief wordt afgeschaft.