Blokker is dan toch failliet verklaard. Het distributiecentrum en de franchisevestigingen vallen buiten het faillissement, maar ook de eigen winkels proberen open te blijven voor een uitverkoop.
Op eigen vraag
De Amsterdamse rechtbank heeft woensdag winkelketen Blokker failliet verklaard na een eigen aanvraag van het bedrijf. Dit volgt op het eerder aangevraagde uitstel van betaling vanwege aanhoudende financiële problemen. Twee curatoren zijn aangesteld, zo meldt De Telegraaf.
Ondanks het faillissement blijven de bijna 400 winkels voorlopig open. De curatoren hopen door het verkopen van bestaande voorraden de schuldenlast te verminderen en onderzoeken de mogelijkheid om een deel van de keten te verkopen. De 45 franchisefilialen en het distributiecentrum vallen buiten het faillissement.
Jarenlange verliezen
Blokker, dat in 2019 werd overgenomen van de oprichtersfamilie, kampt al jaren met verliezen. Het aantal winkels is sinds 2015 gehalveerd. Recente pogingen om de verliezen te beperken waren onvoldoende om het tij te keren.
De keten kon eerder dit jaar de btw over de feestdagen niet betalen, wat leidde tot een conflict met een financier. Een nieuwe Amerikaanse financier verstrekte een lening van minstens 35 miljoen euro. Daarnaast heeft Blokker nog een coronaschuld van bijna dertig miljoen euro bij de Belastingdienst.
Drie weken geleden verkocht de Blokker-eigenaar speelgoedketen Intertoys aan de Belgische concurrent Toychamp, een transactie die maandag door de ACM is goedgekeurd. Het is onduidelijk of de opbrengsten gebruikt zullen worden om schuldeisers in dit faillissement af te betalen.