Ondanks verschillende reddingspogingen en vertragingsmanoeuvres valt het doek nu écht over Big Bazar: dinsdagochtend sprak de Amsterdamse rechtbank het faillissement uit. 1300 mensen verliezen hun baan.
Geen extra tijd
Het faillissement van Big Bazar was onafwendbaar geworden nadat de rechtbank in Leeuwarden maandag geweigerd had om een herstructureringsdeskundige aan te stellen. De koopjesketen kreeg geen extra tijd meer om tot een akkoord te komen met zijn vele schuldeisers. Daardoor kon de rechtbank in Amsterdam dinsdag de 34 lopende faillissementsaanvragen behandelen. Met het verwachte resultaat: de keten is bankroet.
Extra zuur voor de 1.300 medewerkers is dat ze ook hun loon voor de maand september niet ontvingen, ondanks eerdere beloftes van de retailer. Schuldeisers vonden namelijk dat de betaling aan het personeel de overige schuldeisers zou benadelen, weet het FD. Een curator zal nu bekijken of er eventueel een doorstart mogelijk is, om een deel van de werkgelegenheid te bewaren.
Faillissementsaanvragen
Big Bazar kwam begin dit jaar in zware financiële problemen, nadat bleek dat het bedrijf al jaren verlies maakt. De retailer heeft voor minstens dertig miljoen euro aan schulden: zowel achterstallige huren als onbetaalde facturen van leveranciers. Volgens eigenaar en CEO Heerke Kooistra waren de moeilijkheden te wijten aan een samenspel van krimpende marges, dalende consumentenbestedingen, hogere loonkosten en te hoge huurprijzen.
Hij wilde de huur heronderhandelen met pandeigenaars, minstens twintig onrendabele winkels sluiten en via een zogenaamd WHOA-traject een akkoord bereiken met de schuldeisers.Door eenzijdig facturen en huren niet te betalen, ondermijnde de ondernemer echter zijn geloofwaardigheid. Heel wat schuldeisers stapten dan ook naar de rechter met een faillissementsaanvraag.
Meer faillissementen
Big Bazar werd in 2007 opgericht door de toenmalige Blokker-groep als concurrent voor de sterk groeiende discounter Action. Huidig eigenaar Kooistra nam het bedrijf in 2021 over van Mirage Retail Group, maar kon zijn groeiambities nooit waarmaken. Op het hoogtepunt had de retailer 135 vestigingen, vandaag zouden dat er nog 97 zijn. Elf winkels bevinden zich in België.
De Nederlandse retail kende dit jaar al verschillende faillissementen. Modelketen Score is er niet meer, elektroketen BCC ging net failliet, Scotch & Soda en Doek Retail (een Vero Moda-franchisepartner) maakten een doorstart, en Shoeby vecht nog voor zijn overleven.