Er zijn dit jaar 58 valse webshops met een .be-domeinnaam ontmaskerd en opgerold. Dat is al veel beter dan vorig jaar, maar waakzaamheid blijft geboden, zegt sectororganisatie BeCommerce.
“Waakzaam blijven”
Omdat steeds meer mensen online kopen, neemt ook het aantal webshops sterk toe. Het voorbije jaar kwamen er 25.000 Belgische webshops bij. 58 daarvan bleken nep en werden inmiddels opgedoekt door DNS België, de verantwoordelijke voor het gehele .be-domein. In 2020 identificeerde DNS België nog 276 frauduleuze webshops.
Algemeen directeur Sofie Geeroms van BeCommerce juicht de inspanningen van DNS België toe, maar roept iedereen op om waakzaam te blijven. “Er zijn jammer genoeg nog steeds frauduleuze webwinkels actief in de Belgische markt, zij het met een .be-domeinnaam of een andere, zoals .com of .nl”.
Tips
Betrouwbare webwinkels kan je herkennen doordat ze veel informatie over zichzelf geven, stelt Geeroms. Ook de browser geeft de veiligheid van een webpagina aan, waarbij een slotje voor de URL staat voor veilig. “Staat er in de plaats een uitroepteken, dan waarschuwt de browser expliciet dat de website niet beveiligd is. Vermijd deze websites. De kans is groot dat zulke websites virussen bevatten”, vervolgt ze. Een laatste tip betreft de betaling, die in een beveiligde omgeving moet gebeuren. Die kan je herkennen aan een URL die begint met ‘https’. “De ‘s’ staat hier voor ‘secure’ of veilig”, besluit Geeroms.
BeCommerce brengt het probleem nog eens onder de aandacht naar aanleiding van de Dag van de Webshop (van 22 tot 24 oktober). Cijfers van de FOD Financiën geven aan dat 46% van de bevolking zich zorgen maakt over de veiligheid van online betalingen. Een kwart vreest bovendien de bestelde producten niet te ontvangen.