Het moet lukken om in de Belgische winkelstraten anderhalve meter afstand te houden, berekende Locatus. Slechts elf winkelstraten lopen een risico, de Brusselse Nieuwstraat vormt het grootste knelpunt.
500 passanten per uur
Zijn de Belgische winkelstraten ruim genoeg om alle shoppers veilig op anderhalve meter van elkaar te laten lopen? Die vraag onderzocht Locatus, op basis van het gemiddelde aantal consumenten en de voetgangerscapaciteit in de anderhalvemetersamenleving.
De voetgangerscapaciteit zou bij ‘social distancing’ van 1,5 meter verminderen tot 15 à 20% van de theoretische maximumcapaciteit, oftewel 500 tot 550 passanten per uur op een meter straatbreedte. Vergeleken met het aantal bezoekers in de Belgische winkelstraten en -gebieden in de praktijk, nog voor de coronacrisis, zal de maatregel weinig problemen opleveren, besluit het onderzoeksbureau.
De Meir in Antwerpen is bijvoorbeeld gemiddeld 20 meter breed en de Luikse Vinâve d’Ile 14 meter. Zelfs als Locatus daar de bezoekersaantallen op de drukste momenten pre-corona naast legt, dreigt de maximumcapaciteit niet te worden overschreden – zelfs niet als er weer even veel shoppers langskomen als voordat het virus uitbarstte.
Brussel op zaterdag vormt risico
Elf winkelstraten en -gebieden in België vormen wel een risico: als het op zaterdag weer zo druk wordt als dat vroeger het geval was, kan het zijn dat de maximumcapaciteit daar wordt overschreden. Het grootste knelpunt vormt de Nieuwstraat in Brussel: die is 11 meter breed, wat voor een maximum van 5.500 passanten per uur zou zorgen. Op zaterdag zijn echter pieken van 11.700 passanten geregistreerd, dus dubbel zo veel als in de anderhalvemetersamenleving zou mogen.
De kans is echter beperkt dat de Belgische winkelstraten op korte termijn weer zo’n toestroom zullen kennen. Zowel de steden als winkelcentra zeggen de drukte – manueel of automatisch – te bewaken en in te zullen grijpen wanneer de capaciteit wordt overschreden. Aangezien “de problemen beperkt en overzichtelijk zijn”, valt het inderdaad “uitstekend te controleren en te handhaven”, stipt Locatus aan.