Liefst 171 verkopers op het platform van bol.com hebben het aan de stok met de Belgische fiscus. Ze hebben er geen btw betaald, omdat ze niet wisten dat dat moest. Ook Belgische verkopers lopen in Nederland (in theorie) hetzelfde risico.
171 verkopers beticht van belastingontwijking
Aanbieders op Bol.com verkopen bijna automatisch internationaal: ze bedienen de Nederlandse thuismarkt van de online retailer, maar ook de zowat 1,8 miljoen klanten die het platform ondertussen in België heeft. Van zodra ze echter meer dan 35.000 euro Belgische omzet halen, moeten ze daar ook btw betalen. De ondernemingen moeten zich dan in België registreren, zelfs als de behaalde verkopen het jaar nadien lager liggen.
Hoewel die verplichting in het klein vermeld staat in de partnerovereenkomst van Bol.com, blijken heel wat van die aanbieders daar niet van op de hoogte te zijn. Na een onderzoek van de Belgische Belastingdienst naar bol.com zelf heeft de fiscus de voorbije twee jaar zijn pijlen gericht op de externe aanbieders van het platform. Zo is de fiscus 171 verkopers op het spoor gekomen die het nu beticht van belastingontwijking, kwam NRC te weten.
“Als intermediair is bol.com niet verantwoordelijk”
Een veertigtal ondernemingen hebben ondertussen ook al boetes en naheffingen opgelegd gekregen. Per ongeluk, klinkt het bij de aanbieders, want zij betaalden al die tijd gewoon btw in Nederland, ook voor de Belgische verkopen. Een ondernemer aan het woord in NRC wist zijn boete met die argumentatie kwijt te laten schelden, maar moet nu de betaalde btw terug zien te vorderen en doorgeven aan de Belgische belastingdienst. Hij moet op die som ook nog rente betalen.
De aanbieders voelen zich tekortgedaan door bol.com, dat hen – volgens henzelf – op zijn minst had moeten informeren over de materie. Ook advocaten en belastingspecialisten wijzen op de zorgplicht van platformen zoals bol.com ten opzichte van hun partners. De online retailer zelf ziet daarentegen geen reden om in te grijpen, ook niet nu het op de hoogte is van de onderzoeken van de fiscus. “Als intermediair is bol.com niet verantwoordelijk in het attenderen van ondernemers op geldende wet- en regelgeving”, klinkt de reactie.
Nederlandse fiscus volgt e-commerce niet op
Omgekeerd geldt overigens hetzelfde: buitenlandse bedrijven, zoals Belgische aanbieders op bol.com, worden vanaf een omzet van 100.000 euro ook in Nederland btw-plichtig. Alleen is de Nederlandse belastingdienst nog quasi niet bezig met het volgen van internetverkopen. In een onderzoek van de Algemene Rekenkamer eind november weerklinkt sterke kritiek op de opvolging van internationale digitale dienstverlening – en bij uitbreiding e-commerce in het algemeen – door de Nederlandse belastingdienst. Specifiek op het vlak van digitale diensten (zoals films, muziek en tickets) wordt nog amper gecontroleerd of de btw-aangiften van ondernemingen kloppen.
Ook volgt de Belastingdienst de facto niet welke buitenlandse bedrijven in Nederland aan e-commerce doen. Belastingontwijking komt zo alleen af en toe toevallig aan het licht. De reden voor de “tekortkomingen”, aldus de Rekenkamer, zou een tekort aan capaciteit zijn.