Cash geld, voetbaltickets, snoepreisjes…
Het Brussels parket vervolgt zeven verdachten en nog eens vijf bedrijven voor private corruptie, valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, oplichting, fiscale fraude en het vormen van een vereniging van misdadigers, zo schrijft zakenkrant De Tijd.
Hoofdverdachte is de nu 62-jarige Hugo J. Tot de affaire aan het licht kwam, was hij als manager bij Delhaize verantwoordelijk voor het sluiten van contracten met aannemers voor bouw- en onderhoudswerken aan het vastgoed van Delhaize. De manager kreeg de hulp van een ingenieur van het studiebureau Grontmij, een zekere Ludo D., die de werven opvolgde en de ontwerpen maakte.
Jarenlang verdeelden beide heren de extraatjes onder elkaar: van cash geld en snoepreisjes naar de Verenigde Staten, Vietnam, Singapore en Maleisië over tickets voor voetbalwedstrijden tot gratis verbouwingen aan privéwoningen. Daarnaast vervalsten ze ook facturen, zodat de aannemers het smeergeld gewoon konden doorrekenen aan Delhaize. De hele corruptie zou wel 20 jaar hebben geduurd, maar het gerecht focust vooral op zaken van 2001 tot en met 2006.
Delhaize tevreden
Het aantal aannemers dat in het corruptiesysteem meedraaide, zou veel langer zijn dan de uiteindelijke lijst met beklaagden laat vermoeden. Toch is Delhaize tevreden dat er nu een proces komt en dat de verantwoordelijken worden gestraft.
“Delhaize is tevreden dat er een proces komt”, zegt woordvoerder Roel Dekelver, die benadrukt dat de distributeur slachtoffer is in deze zaak. “We hebben de situatie zelf ontdekt en officieel klacht ingediend met burgerlijke partijstelling. Uiteraard hebben we meteen ook interne maatregelen genomen om te voorkomen dat zoiets zich nog zou voordoen.”
Het proces, dat op 8 november van start gaat, is uniek. Doorgaans kiezen bedrijven ervoor om bij interne corruptie de hele affaire binnenskamers te houden en te regelen, uit angst voor de negatieve publiciteit. Op private omkoping staat een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar. Als er ook nog eens verzwarende omstandigheden zijn, riskeren de daders zelfs tot tien jaar cel.