Vakbond BBTK haalt een slag thuis in de aanhoudende spanningen met de Belgische directie van Decathlon. De uitspraak kan ook nog gevolgen hebben voor Delhaize.
Eenzijdig verzoek
Het rommelt al jaren tussen de vakbonden en de directe van Decathlon in België, meer bepaald in het distributiecentrum van de sportretailer in Willebroek. Volgens de vakbonden is er geen ruimte voor sociaal overleg, worden personeel en vakbondsafgevaardigden geïntimideerd en zijn er al medewerkers ontslagen nadat ze deelnamen aan vakbondsacties.
Vorig jaar kwam het weer tot een stakingsactie, waarbij de directie eenzijdig verzoekschrift indiende bij de rechtbank van Mechelen om de blokkade op te heffen. De rechtbank ging in op het verzoek en gaf zo ook een voorbeeld aan Delhaize, dat dezelfde techniek zou toepassen om stakingsposten op te breken tijdens de franchisingsstrijd van de keten. In sommige regio’s liet de rechtbank dit toe, andere rechters beslisten dat eenzijdige verzoekschriften niet mogen.
Sociaal overleg moet
Twee vertegenwoordigers van Setca-BBTK dienden echter een derdenberoep in, en dit keer heeft de burgerlijke rechtbank van Mechelen de kant van de vakbond gekozen, zo bericht La Libre. De rechter stelde dat Decathlon een normaal, en geen eenzijdig, verzoek had moeten doen. Bovendien had de directie moeten deelnemen aan het sociaal overleg om vakbondsacties te vermijden, oordeelt de rechtbank. Samen met vakbond ACV diende BBTK in december nog een strafklacht in over het gebrek aan sociaal overleg bij Decathlon België, maar die zaak is nog hangende.
“Dit vonnis is een stilzwijgende veroordeling van de directie van Decathlon België en een overwinning voor het stakingsrecht”, verklaart advocaat Joris De Wortelaer. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor Delhaize: de vakbonden kunnen nu mogelijk nog verzet aantekenen tegen de eenzijdige opheffingen van de stakingspiketten vorig jaar.