Warenhuisketen Debenhams, die gebukt gaat onder een torenhoge schuldenberg, heeft een ultiem reddingsplan van Mike Ashley afgewezen. Het betekent dat het bedrijf nu in handen valt van kredietverstrekkers.
Reddingsplan
Mike Ashley was bereid om 200 miljoen pond in het bedrijf te injecteren. In ruil zou het huidige bestuur moeten opstappen en zou hij CEO worden. De eigenaar van Sports Direct heeft bijna een derde van de aandelen van Debenhams.
Maar zijn ultieme reddingsplan werd verworpen, waardoor de warenhuisketen nu in handen valt van geldschieters, bestaande uit grote banken en Amerikaanse durfkapitaalfondsen. Die zullen het bedrijf wellicht zo snel mogelijk trachten te verkopen. Het heeft ook tot gevolg dat de aandelen van Debenhams niets meer waard zijn.
Debenhams heeft op dit moment 166 vestigingen, maar er zijn plannen om er een vijftigtal te sluiten. Daardoor zouden 4.000 banen verloren gaan. De warenhuisketen moest vorig jaar diverse winstwaarschuwingen uitsturen en boekte een recordverlies van 491,5 miljoen pond (569 miljoen euro). De totale schuldenberg van het bedrijf bedraagt 622 miljoen pond (720 miljoen euro). De neergang van Debenhams wordt toegeschreven aan de moordende online concurrentie en de hoge kostenstructuur.