De Nederlandse warenhuisketen De Bijenkorf zag zijn omzet in de eerste helft van het jaar stijgen met 15%. Het geheim? “Onderscheidend vermogen”, zegt topman Giovanni Colauto.
Onlineverkoop +19%
Van een opvallende tegenstelling gesproken: eind augustus raakte bekend dat de Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay, de opvolger van het ter ziele gegane V&D, het na nog geen twee jaar voor bekeken houdt in Nederland. Eind december gaat in alle vijftien vestigingen het licht uit.Nog geen week later publiceert die andere warenhuisketen, De Bijenkorf, zijn prima halfjaarresultaten.
De Bijenkorf kreeg de voorbije zes maanden 6% meer bezoekers over de vloer. Die kwamen niet enkel kijken, zo blijkt: “In het eerste half jaar ging de omzet met 15% omhoog”, zegt Colauto in De Telegraaf. “Online stegen de verkopen met 19% en in de winkels met 13%. Als je in ogenschouw neemt dat het moeizaam gaat in de retail, kun je zeggen dat we een prima prestatie hebben neergezet.” Ook de winst is gestegen, maar meer details geeft de CEO niet.
Gevraagd naar een verklaring voor dat succes, twijfelt Colauto niet: “Het is een samenspel van zaken. We hebben veel winkels verbouwd en op die afdelingen zie je een omzetgroei. Maar het is ook een combinatie van goede marketing, het verkopen van de juiste merken die niet overal te krijgen zijn, het leveren van prima service en het hebben van een goede website.” Je moet de juiste keuzes maken, vervolgt de CEO: “Dan kun je in alle segmenten goed geld verdienen, ook in het middensegment. Daarvoor is een onderscheidende collectie nodig. En die verkopen we in panden die bijzonder zijn. Ook dat is belangrijk.”
“Tijdig de bakens verzet”
Minstens even belangrijk is het feit dat De Bijenkorf tijdig de bakens heeft weten te verzetten in reactie op de komst van specialisten (als H&M of MediaMarkt) en webshops (als Zalando en Amazon), zo zeggen retailspecialisten in de Nederlandse zakenkrant FD: “De altijd al wat luxere keten is zich gaan richten op het echte topsegment. In Bijenkorftaal heet het dat het warenhuis zijn klanten een ‘premium experience’ biedt. Dat betekent meer dure merken en minder filialen, want in steden als Groningen en Enschede wonen en komen niet genoeg kapitaalkrachtige consumenten om een Bijenkorf draaiende te houden.”
“Het luxesegment is maar beperkt van omvang, het is daarom niet voor alle warenhuizen te doen om daar heen te trekken”, zegt Gino Van Ossel van de Vlerick Business School. “Het is belangrijk op tijd te kunnen inkrimpen en e-commerce te omarmen. Wie het eerst heeft geschakeld, redt het.” De Bijenkorf telt momenteel zeven warenhuizen in Nederland en is online actief in eigen land, België en Duitsland. De Belgische webwinkel bestaat al sinds 2015 en behoort er volgens Giovanni Colauto “tot de vijf grootste modewebshops”. De Duitse webshop is gloednieuw.