China is de belangrijkste producent ter wereld op het vlak van textiel, speelgoed en elektronica, maar door de coronacrisis ligt de productie grotendeels stil. Als de crisis blijft aanslepen, kan dat ook in België tot bevoorradingsproblemen en lege winkelrekken leiden.
iPhone
De dreigende logistieke crisis wordt veroorzaakt door de enorm dominante positie van China als productieland. Die heeft alles te maken met de aanwezigheid van gespecialiseerde toeleveringsketens in het land zelf – of in de buurlanden zoals Taiwan en Zuid-Korea. Niet alleen het eindproduct (zoals bijvoorbeeld de iPhone) komt uit China, maar ook zowat alle onderdelen worden er gemaakt. Dat heeft dan weer tot gevolg dat bijvoorbeeld Apple de productie van de populaire smartphone niet zonder meer kan verplaatsen naar een ander land.
Apple is wellicht het meest tot de verbeelding sprekende merk, dat momenteel al zwaar getroffen wordt door de coronacrisis. De iPhone wordt door het Chinese Foxconn geassembleerd en dat bedrijf werkt, ten gevolge van een aantal maatregelen om de crisis te bezweren, op heel beperkte capaciteit. Daardoor blijven de leveringen van de iPhone achter op het schema.
Ruime stocks
Het doet de vraag rijzen in hoeverre België afhankelijk is van China en voor welke producten. Volgens Janick De Saedeleer, woordvoerster bij MediaMarkt, is er op korte termijn alvast geen probleem. De rechtstreekse afhankelijkheid van China is eerder beperkt en bovendien is de voorraad voorlopig groot genoeg.
Op langere termijn zouden er wel problemen kunnen rijzen in bepaalde productcategorieën. Zo bevatten wasmachines en koelkasten wel een aantal onderdelen die uit China komen, ook al worden de toestellen in Europa in elkaar gezet. “Als de productieproblemen in China door het virus nog lang aanhouden, kunnen we dus niet uitsluiten dat bepaalde goederen tijdelijk uit de rekken zullen verdwijnen“, zegt De Saedeleer in De Standaard.
Colruyt ziet vooral potentiële moeilijkheden bij speelgoeddochter Dreamland, als de crisis nog lang zou aanhouden. “De stocks zijn groot genoeg en typische producten voor de zomer, zoals opblaasbaar speelgoed, werden al voor de uitbraak van het virus gemaakt en zijn nu onderweg naar Europa”, verduidelijkt woordvoerster Silja Decock. Wel zou de start van het nieuwe schooljaar in september problemen kunnen opleveren, omdat veel schoolartikelen zoals boekentassen en balpennen ook uit China komen.