In Nederland gaat vanaf vrijdag om half negen een avondklok in, terwijl in Duitsland klanten niet meer welkom zijn met een stoffen mondmasker. Welke coronamaatregelen gelden vandaag nog voor retailers in Europa?
Weer veel winkels dicht
Nederland voert vanaf vrijdag een avondklok in tussen half negen ’s avonds en half vijf ’s morgens. De avondklok gaat een halfuur later in dan verwacht, onder meer om supermarkten de kans te geven tot 20 uur open te blijven én het personeel nog op tijd naar huis te laten gaan. Niet-essentiële winkels blijven dicht.
In België verandert voorlopig niets: de winkels zijn open, maar klanten worden gevraagd alleen te winkelen en een winkelbezoek mag maximum een halfuur duren. Na 20 uur ’s avonds geldt een verbod op alcoholverkoop, nachtwinkels moeten om 22 uur sluiten. Horecazaken mogen geen mensen ontvangen, behalve voor afhaling tot 22 uur ’s avonds.
Duitsland verlengt zijn lockdown al zeker tot 15 februari. Niet-essentiële winkels blijven dicht, maar ook in essentiële winkels en op het openbaar vervoer moeten mensen voortaan ‘medische’ mondmaskers dragen: chirurgische of FFP2-maskers mogen nog wel, stoffen mondkapjes niet meer.
In Frankrijk is de avondklok sinds 16 januari vervroegd tot 18 uur. Op dat uur moeten ook alle kantoren en winkels dicht zijn én medewerkers op tijd thuis kunnen geraken. De maatregel blijft minstens 15 dagen van kracht.
In het Verenigd Koninkrijk gelden strenge regionale lockdowns: in Engeland en Wales zijn niet-essentiële verplaatsingen verboden, waardoor ook de meeste winkels gesloten zijn. Schotland hanteert een lokaal systeem met verschillende alarmfases, terwijl in Noord-Ierland de niet-essentiële winkels algemeen dicht zijn.
Na een tijdelijke ‘kerstversoepeling’ is Ierland eind december weer volledig in lockdown gegaan. Niet-essentiële winkels zijn gesloten, horecagelegenheden mogen enkel afhaling en thuisbezorging aanbieden.
Italië verdeelt het land onder in kleurzones, afhankelijk van het aantal besmettingen, waar aangepaste maatregelen gelden. Sicilië, Lombardije en Bolzano zijn momenteel rode zones: alleen essentiële winkels zijn daar open en mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven. Het grootste deel van het land kleurt daarentegen oranje, wat eveneens betekent dat niet-essentiële handelszaken dicht zijn.
In Spanje is al een avondklok tot begin mei uitgeroepen. Die gaat om 23 uur ’s avonds in tot 6 uur ’s morgens, al kan daar lokaal van worden afgeweken. Ook andere maatregelen worden vooral lokaal bepaald. Zo zijn in de Catalaanse regio grote winkels en shoppingcenters gesloten, en mogen inwoners hun woonplaats niet verlaten zonder geldige reden, terwijl in de provincie Aragon bars, restaurants en niet-essentiële handelszaken om 8 uur ’s avonds dicht moeten.
Portugal is sinds 15 januari opnieuw in lockdown: niet-essentiele winkels en horeca zijn dicht. De maatregelen zullen minstens een maand duren, maar worden na twee weken wel opnieuw geëvalueerd.
Griekenland heropende afgelopen maandag zijn winkels en shoppingcenters na een verplichte sluiting van twee weken. Er blijft wel een avondklok, reisverbod – ook binnen het land – en het maximumaantal bezoekers in een winkel wordt strikt gecontroleerd. Alleen mensen die een goedkeuringsbewijs hebben om hun huis te mogen verlaten, mogen winkels bezoeken.
Denemarken heeft zijn lockdown, die sinds december van kracht is, verlengd tot 7 februari. Behalve supermarkten en apotheken moeten alle handelszaken de deuren dicht houden.
Zweden is dan toch overstag aan het gaan: tot nu toe het enige Europese land zonder verplichte maatregelen, heeft de Zweedse overheid nu toch een noodwet ingevoerd waarmee het beperkingen kan opleggen aan de bezoekersaantallen in winkels en openbare plaatsen. Vooralsnog blijft wel alles open.
Zwitserland heeft zijn maatregelen aangescherpt vanaf 18 januari. Niet-essentiële winkels en restaurants moeten weer dicht tot eind februari. Er gelden behalve voor voedingswinkels uitzonderingen voor onder meer kappers, reparatiebedrijven, bloemisten, tuincentra en doe-het-zelfzaken.