Werkgeversorganisatie Voka raamt de schade van de corona-uitbraak op 16 miljard euro in België. Bij een op de vijf bedrijven is de omzet nu al gehalveerd.
Een op vijf: helft minder omzet
Driekwart van de Vlaamse bedrijven zag zijn omzet al dalen door de coronacrisis, nog voor de overheid dinsdagavond extra strenge maatregelen afkondigde. Bij een op de vijf bedrijven zou de omzet al voor meer dan de helft zijn weggevallen, zo blijkt uit een bevraging door werkgeversorganisatie Voka bij 1500 leden.
De preventieve overheidsmaatregelen treffen 37% van de bedrijven rechtstreeks, door bijvoorbeeld winkelsluitingen, reisverboden of het afgelasten van evenementen. 30% zegt in tweede lijn getroffen te zijn, omdat hun klanten, leveranciers of projecten momenteel wegvallen. Voor 10% fnuikt een tekort aan personeel de omzet, een tekort dat trouwens al bij een derde van de bedrijven optreedt.
Vooruitblikkend verwacht 59% van de respondenten dat hun activiteiten binnen de maand stilvallen door toeleveringsproblemen, terwijl 63% nu al moeilijkheden ervaart met het uitvoeren van goederen. Alleen al in de foodservice en horeca zou de schade oplopen tot 1,2 miljard euro, blijkt ook uit andere berekeningen.
Impact al groter dan terreuraanslagen
“Nu al is de economische impact groter dan bij de terreuraanslagen van 4 jaar geleden. We stevenen af op een economische schade tot 16 miljard euro. We moeten dan ook alles op alles zetten om te vermijden dat deze crisis nog erger wordt dan de kredietcrisis van 2008-2009″, waarschuwt Hans Maertens van Voka, die bijkomende steunmaatregelen vraagt.
Voka roept de federale overheid daarom op om de procedure voor tijdelijke werkloosheid uit te breiden en te vereenvoudigen, een uitstel of spreiding van betaling voor personenbelasting, vennootschapsbelasting, btw en bedrijfsvoorheffing en een waarborg- en overbruggingsplan voor bedrijven die hun leningen of kredieten niet kunnen aflossen.