Europa gaat op slot: van winkels en cafés tot landsgrenzen, de maatregelen die overheden en bedrijven nemen tegen de verspreiding van het coronavirus worden steeds drastischer. Alleen vult elk land die wel nog anders in… Een overzicht.
Ook Duitsland doet winkels dicht
Terwijl de winkelstraten internationaal leeglopen, sluiten winkelketens aan een ongezien tempo de deuren uit gezondheidsoverwegingen. In Italië, Spanje, Frankrijk en nu zelfs Zwitserland sluiten alle non-foodwinkels als onderdeel van de opgelegde lockdown, maar ook Duitsland sluit zich aan bij het groeiend rijtje landen dat winkels sluit.
Na België voert ook Duitsland een verplichte sluiting door voor de meeste non-foodwinkels. Anders dan in België, waar de verplichting momenteel nog enkel voor de weekends geldt, moeten in Duitsland de handelszaken de hele week dicht. In Nederland hoeven winkels voorlopig niet dicht, horecagelegenheden en clubs wel.
Geen afhaling in Nederland
Opvallend is dat in Nederland ook afhaling verboden is. Maaltijdplatform Takeaway.com heeft er daarom per direct de optie om maaltijdbestelling af te halen offline gehaald. Het land zet bijgevolg sterk in op thuislevering, maar uit voorzorg dan in ‘contactloze’ variant: net zoals boodschappendiensten Ah.nl en Jumbo laat ook pizzaketen Domino’s bestellingen voortaan desgewenst aan de voordeur achter.
Grote bedrijven volgen wereldwijd het voorbeeld. Zo sluiten Nike en Apple alle winkels buiten China uit eigen initiatief. Primark-moeder Associated British Foods zag dan weer de handel in zijn beursaandeel opgeschort, omdat de keten zich genoodzaakt ziet winkels dicht te houden en zo een derde van haar omzet verliest. Enkele grote ketens sluiten verder hun hoofdkantoren: Ikea stuurt 2300 mensen naar huis, eerder ging het Nederlandse hoofdkantoor van Nike dicht wegens een besmetting.
Grenzen een voor een dicht
Een voor een sluiten ondertussen bovendien de grenzen: wat begon in Oost-Europa, is ondertussen ook al uitgebreid naar Duitsland en Frankrijk. Op die manier willen de overheden in eerste instantie tegenhouden dat besmette personen het land binnenkomen, maar ook het tegenhouden van grensshoppers die over de grens – goedkoper – gaan hamsteren is een bijkomend doel.
Bij de grensposten wordt het personenverkeer gecontroleerd, maar daardoor dreigen ook vertragingen op te treden in het goederentransport. Grenzen met de Benelux zijn op dit moment wel nog open en logistiekfederatie Febetra zegt dat Belgische logistieke dienstverleners zich momenteel nog vrij door Europa kunnen bewegen.