Alle winkels, op voedingswinkels en apothekers na, moeten in het weekend dicht. Cafés en restaurants moeten zelfs helemaal de deuren sluiten, en dat minstens tot 3 april. “Als er geen dringende maatregelen komen, wordt 2020 het jaar van de faillissementen”, vrezen analisten.
Winkels en horeca dicht
Het is een zware dobber die de federale regering in petto had om de coronacrisis te bedwingen: naast scholen, sportcentra en musea (om maar een paar dingen te noemen), moeten ook alle cafés en restaurants bijna een volledige maand dicht. Voedingswinkels en apothekers mogen open blijven, maar alle andere winkels moeten op zaterdag – toch nog steeds veruit hun beste dag – dicht. Voor alle duidelijkheid: hamsteren is en blijft zinloos; supermarkten mogen gewoon open blijven. Dat is zelfs in het totaal afgesloten Italië zo, meldt de VRT.
Brancheorganisaties laten in de Standaard gemengde reacties optekenen: het Verbond van Belgische Ondernemingen zegt “te begrijpen dat deze bijkomende maatregelen op korte termijn economische hinder zullen opleveren”, maar hoopt dat dit “snel en kordaat optreden een verdere escalatie van deze epidemie kan vermijden, waardoor een veel grotere economische schade op lange termijn kan vermeden worden.” Horeca Vlaanderen, waarvan de leden veel zwaarder getroffen worden, smeekt om een noodfonds, een verlaging van de btw voor horecazaken en een opschorting van alle horecataksen.
Dat dit een drama is voor heel wat retailers, laat zich raden. RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck merkt op dat “Amazon.nl zich geen betere lancering had kunnen bedenken”. Sluwe consumenten kunnen (voorlopig?) ook nog over de grens terecht, maar Snoeck verwacht vooral dat webshops de grote winnaars gaan zijn. En wat als de consumenten dat gewoon gaan worden en na de coronacrisis niet meer terug offline gaan winkelen? “2020 kan wel eens het jaar van de faillissementen worden”…