(Update) De officiële lijst met essentiële winkels die mogen openblijven tijdens de lockdown, is veel ruimer dan afgelopen voorjaar. Onder andere boekenwinkels, bloemenwinkels, doe-het-zelfzaken en stoffenwinkels hoeven niet te sluiten.
Afhalen en bezorgen mag
Minister van middenstand David Clarinval heeft zaterdagavond de lijst bekendgemaakt van winkels die de komende zes weken wél mogen openblijven. Die is heel wat uitgebreider dan in maart van dit jaar. “’Ik ben me bewust van de beproevingen die de zelfstandigen doormaken die hun activiteiten moeten stopzetten. Ik engageer me om hen te ondersteunen, ik zal geen enkele sector laten vallen,” meldt hij. Hij benadrukt ook dat alle handelszaken die wél dicht moeten, afhaal- en bezorgdiensten mogen aanbieden. Ook dat is een groot verschil met de maatregelen tijdens de eerste golf.
Intussen is ook het ministerieel besluit verschenen. Dit is de officiële lijst van winkels die mogen open blijven:
1° de voedingswinkels, met inbegrip van nachtwinkels;
2° de winkels voor verzorgings- en hygiëneproducten;
3° de dierenvoedingswinkels;
4° de apotheken;
5° de kranten- en boekenwinkels;
6° de tankstations en de leveranciers van
brandstoffen;
7° de telecomwinkels, met uitsluiting van winkels
die enkel accessoires verkopen;
8° de winkels voor medische hulpmiddelen;
9° de doe-het-zelfzaken;
10° de tuincentra en boomkwekerijen;
11° de bloemen- en plantenwinkels;
12° de groothandels bestemd voor professionelen,
maar enkel ten gunste van deze laatsten;
13° de gespecialiseerde detailhandelszaken die
kledingstoffen verkopen;
14° de gespecialiseerde detailhandelszaken die
breigarens, handwerken en fournituren
verkopen;
15° de winkels voor schrijf- en papierwaren.
Zullen dus wél moeten sluiten: kleding- en schoenenwinkels, juweliers, koffiebars, decoratiewinkels, meubelzaken, elektrowinkels, speelgoedwinkels en contactberoepen zoals kappers, wellness en schoonheidssalons.
“Oneerlijke concurrentie”
Winkels die open blijven, mogen enkel essentiële producten verkopen. Grootwarenhuizen bijvoorbeeld moeten hun afdelingen leegmaken die concurreren met de kleinhandels die wél de deuren moeten sluiten. Die maatregel moet oneerlijke concurrentie vermijden. Het zou dus betekenen dat super- en hypermarkten bijvoorbeeld hun mode-, speelgoed- en huishoudafdelingen moeten sluiten. Tuincentra mogen geen decoratie of meubilair verkopen.
Niet alle retailers zijn het eens met deze lijst. Dat algemene doe-het-zelfwinkels open mogen blijven terwijl gespecialiseerde winkels in verf of andere bouwmaterialen dicht moeten, schiet onder andere topman Toon Bossuyt van Colora in het verkeerde keelgat: hij spreekt van concurrentievervalsing. Zijn voorstel is naar eigen zeggen even eerlijk als eenvoudig: “Sluit alle doe-het-zelfzaken en laat ze allemaal toe om een afhaalpunt te openen. Hierdoor worden alle contacten (niet alleen met woorden, maar ook in daden) maximaal beperkt, is er geen concurrentievervalsing en krijgen lokale handelaars evenveel kansen.”
Ook de sector van de meubel-, keuken-, slaap- en interieurzaken had gehoopt te kunnen open blijven, en reageert nu teleurgesteld.