Reële kostprijs voor elke bankdienst
In haar jaarverslag pleit de Nationale Bank van België ervoor om voor elk financieel product de ware kostprijs aan te rekenen, zo vlooide De Standaard uit. Volgens de NBB ligt de rendabiliteit van de Belgische banken nog te laag en zijn de kosten te hoog en daarom zou voor elk financieel product de ware kostprijs moeten worden doorberekend.
In de praktijk betekent dat echter dat mogelijk onder meer het elektronisch betaalverkeer duurder zou worden: een idee dat Comeos en Unizo meteen de gordijnen in joeg.
“Idee druist in tegen alle logica”
Volgens handelsfederatie Comeos druist het voorstel van de NBB in tegen alle logica: “De kosten voor e-betalingen moeten net naar omlaag, zoals Europa trouwens vraagt. Je kunt de consument niet straffen omdat hij met zijn geld aankopen doet”, zegt topman Dominique Michel. “De handelaar investeert in het promoten van elektronische betalingen, onder meer op aandringen van de overheid, en dreigt nu de kosten per transactie te zien stijgen.”
Hogere tarieven zullen volgens Comeos een invloed hebben op de marges van de handel. “Je zou hogere transactiekosten kunnen opvangen met je marge – maar die ligt nu al onrustwekkend laag”, zegt Michel. “De kans is dus veel groter dat de kosten worden doorgerekend aan de consument, die bedankt voor prijsstijgingen en teruggrijpt naar cash geld. En contante betalingen zorgen voor hogere behandelingskosten, meer beveiligingskosten en meer risico’s.”
Ook ondernemersorganisatie Unizo hekelt het duurder maken van elektronisch betalen: “Elektronisch betalen is sneller, veiliger en minder omslachtig dan cash, zowel voor de consument als voor de handelaar. Bij steeds meer handelaars is elektronisch betaalverkeer mogelijk. De kosten nu gaan verhogen, doet alle inspanningen om elektronisch betalen meer ingang te doen vinden helemaal teniet”, zegt Karel Van Eetvelt.
De organisatie wijst erop dat Europa recent nog besliste om de zogeheten Interchange Fee –de vergoedingen die banken onder elkaar aanrekenen om elektronische betalingen af te handelen – te verlagen. “Ons land keurde die beslissing mee goed. Maakt de Belgische overheid het nu mogelijk om de kostprijs voor elektronisch betalen te verhogen, dan maakt ze een bocht van 180 graden”, aldus nog Van Eetvelt.