Regio’s vanaf 1 juli bevoegd
Vanaf 1 juli 2014 wordt het handelsvestigingsbeleid geregionaliseerd. Het zijn met andere woorden de regio’s die voortaan bepalen welke winkels zich waar mogen vestigen en onder welke voorwaarden.
Zowel de grote handelsketens in ons land als de ontwikkelaars en eigenaars van commercieel vastgoed maken zich grote zorgen over het regionale handelsvestigingsbeleid. Comeos Vlaanderen, BVS-UPSI (de beroepsvereniging van de vastgoedsector), Retail Forum Belgium en Belgian Luxembourg Council of Shopping Centers vrezen dat daardoor het voortbestaan van de huidige winkels in de rand van de steden bedreigd is.
“Kernversterkend beleid slaat te ver door”
De Vlaamse overheid stelde in functie van de regionalisering het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid op. “Dat decreet vermindert de administratieve lasten voor handelaars. De milieu-, handels- en stedenbouwkundige vergunningen worden samengevoegd, waardoor de aanvraagprocedure eenvoudiger en korter is. Dit juichen wij uiteraard toe”, zegt Jan Delfosse, directeur-generaal van Comeos Vlaanderen.
Daarnaast geeft het nieuwe decreet lokale overheden ook de macht om bepaalde zones als ‘winkelarm gebied’ in te kleuren en zelfs beperkingen inzake assortiment op te leggen, allemaal vanuit het idee om de winkels in de stadskernen te beschermen.
Dat gaat volgens Comeos echter ten koste van de winkelsin de stadsrand: “Het kernversterkend beleid slaat te ver door. Ja, winkels in stadskernen zijn essentieel. Maar ook winkels in de rand hebben een rol te vervullen. Mensen kunnen hier terecht voor run-shopping: zij kunnen er snel vinden wat zij nodig hebben. In de kern draait alles rond fun-shopping”, aldus Delfosse.
“Nefast voor investeringen”
Volgens Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van BVS-UPSI, zet “het nieuwe beleid investeringen op losse schroeven. Zouden we een winkel wel uitbreiden, als zijn assortiment morgen sterk beperkt kan worden? Wat als we het assortiment willen wijzigen? Als je winkel plots in winkelarm gebied ligt, bestaat bovendien het risico dat je geen vergunning meer krijgt voor een uitbreiding of verbouwing van het bestaande handelspand.”
De vier organisaties vragen dan ook dat zij hierover met de toekomstige Vlaamse regering in dialoog kunnen gaan. “De commerciële vastgoedsector heeft nood aan duidelijke regels, die investeringen aanmoedigen. Wij blijven ons constructief opstellen”, klinkt het.