Discounter wordt energiebedrijf
Eind vorige week raakte de financiering voor Northwind rond. De bouw van het park – dat 72 molens zal tellen – start in maart 2013 op de Lodewijkbank, 37 kilometer voor de Belgische kust ter hoogte van Zeebrugge. Aan het project hangt een prijskaartje van 850 miljoen euro. Colruyt is met 66,7% hoofdaandeelhouder van de NV Northwind.
In de marge van de ondertekening van de financiering liet Wim Biesemans – CFO van Colruyt en bestuurder bij Northwind – weten dat Colruyt nog een stap verder wil gaan: “We gaan een licentie vragen als energiebedrijf, zodat we onze eigen elektriciteit kunnen gebruiken”. Op die manier zou de groep minder afhankelijk worden van de prijsstijgingen op de energiemarkt.
Zelf energie verkopen aan klanten is niet meteen de bedoeling: “Daar is op dit ogenblik geen sprake van. We moeten eerst kunnen stappen voor we gaan lopen”, zegt financieel directeur Biesemans in Het Nieuwsblad.
Meer energie opgewekt dan verbruikt
De participatie in Northwind is niet de eerste investering van Colruyt Group in duurzame energie. Behalve zonnepanelen op steeds meer vestigingen telt de groep ook al vier windturbines op het vasteland. Daarnaast participeert Colruyt Group voor 26,9% in Belwind. Dit windpark in de Noordzee is operationeel sinds eind 2010 en met 55 turbines het grootste offshore groenestroomproject van ons land. In 2015 komen er nog eens 55 turbines bij, goed voor een extra 165 megawatt.
Hoofdzakelijk dankzij haar participaties in offshore windenergie wekte de groep in 2011 meer stroom op uit hernieuwbare energiebronnen (zon- en windenergie) dan ze vorig jaar in totaal verbruikte. Daarmee staat Colruyt niet alleen: vorige week kondigde IKEA een forse investering aan in windenergie in zijn thuisland Zweden.