Eén familiale superholding
De verschillende takken van de familie Colruyt – er zijn inmiddels al een honderdtal nazaten, bij wie een zestigtal actieve aandeelhouders – hebben hun investeringsvehikels samengevoegd tot één ‘superholding’. De statuten bepalen dat alleen de directe afstammelingen van Franz en Henri Colruyt bestuurder mogen zijn.
“De verschillende familietakken controleerden de Belgische retailer Colruyt tot voor kort via individuele belangen en een web van investeringsmaatschappijen (DIM, HIM en HIM Twee)”, schrijft De Tijd. “Daarboven stonden familieholdings als Anima, Farik en Herbeco, waarachter individuele aandeelhouders schuilgingen. De drie spilholdings DIM, HIM en HIM Twee, samen goed voor ruim 40% van Colruyt, zijn door de hervorming ondergebracht in Korys.”
Beheren en diversifiëren
Hoofddoel van Korys is de familiale verankering van de beursgenoteerde retailgroep Colruyt (beurswaarde: 6,4 miljard euro) garanderen. Dat kapitaal moet natuurlijk renderen, en daarvoor kunnen de Colruyts bij Korys rekenen op veertien financiële specialisten.
In de Korys-portefeuille zitten behalve de participatie in de distributiegroep boven Colruyt, Spar, Okay, Dreamland, Bioplanet, DATS en groothandelsactiviteiten in België en Frankrijk nog twee andere grote participaties: een belang in IT-groep RealDolmen en het offshorewindpark Belwind.
Hernieuwbare energie en propere technologie zijn dan ook al jaren een stokpaardje van de Colruyts. Ook retailbedrijven (zoals kledingketen ZEB) en producenten van consumentengoederen bekoren de kruideniersfamilie. “Onlangs besliste de Halse familie te diversifiëren naar de gezondheidszorg: ze nam al belangen in het diagnosticabedrijf Biocartis van de biotechpionier Rudi Pauwels (Tibotec/Virco) en de kankerbestrijder Agendia”, weet De Tijd nog.