De grote winkelketens hebben in het eerste kwartaal van dit jaar hun omzet in België met 15% zien terugvallen. In Brussel was dat zelfs 30%: volgens Comeos had dat vooral te maken met de terreursfeer in ons land.
Terreur en weer als schuldigen
De sterke daling vond dan wel plaats voor de aanslagen van 22 maart in Brussel, toch wijst Comeos naar terreur als grote schuldige voor de sterk gedaalde omzetten. Door de aanslagen in Parijs en het verhoogde terreuralarm in België zouden er immers minder personen afzakken naar België. Comeos berekent momenteel nog de cijfers van na 22 maart. Ook andere factoren hebben echter hun rol gespeeld bij de slechte prestaties: zo was het weer in de eerste drie maanden van het jaar slechter dan normaal.
Comeos heeft vandaag ook een witboek gepresenteerd, waarin het 47 voorstellen doet om de veiligheid in handelszaken te verbeteren. “Handelaars ontvangen dagelijks miljoenen mensen in hun winkels. Hierdoor hebben zij specifieke verantwoordelijkheden voor het waarborgen van de veiligheid van klanten en medewerkers”, zegt CEO Dominique Michel.“Wij hebben enkele knelpunten geïdentificeerd, die we willen aanpakken. Daarvoor lanceren we in ons witboek 47 concrete voorstellen.”
Comeos pleit er onder andere voor om een crisisprotocol op te stellen, met een lijst concrete maatregelen die handelaars moeten nemen bij een veiligheidsprobleem. Er moet ook een interactief platform komen waarbij er informatie wordt uitgewisseld tussen handelaars en de overheid. De handelaarsvereniging wil ook dat handelaars klanten die hun winkel betreden meer mogen controleren en het wil dat distributiecentra worden aanzien als kritieke infrastructuur, zodat hun werking steeds gegarandeerd kan worden. Tot slot wil het investeringen in veiligheid voor iedereen fiscaal aftrekbaar maken.