“Waarom zij wel en wij niet?”
Ondanks een uitdrukkelijk verbod van de handelsrechter in Bobigny, met zelfs een dwangsom van 120.000 euro per winkel per dag er bovenop, hebben veertien vestigingen van Castorama en Leroy Merlin toch de deuren geopend vorige zondag. Het verbod was er gekomen nadat een derde concurrent, Bricorama, deze zomer naar de rechter was gestapt.
Bricorama nam het niet dat beide concurrenten wél open gingen op zondag, terwijl dat voor Bricorama zelf verboden was. Dat verbod was er dan weer gekomen na een klacht van de vakbond Force Ouvrière, die in januari 2012 naar de rechter was gestapt omdat Bricorama de wet op de zondagsrust met de voeten trad.
Toch is het hele dispuut veel meer dan zomaar geruzie tussen concurrenten, want uiteindelijk zitten de drie ketens in hetzelfde schuitje: de doe-het-zelfsector pikt het niet dat tuin- en meubelketens in Frankrijk wel een afwijking krijgen op de zondagssluiting, terwijl zij de deuren gesloten moeten houden. Pure concurrentievervalsing, vinden ze.
Bal in kamp van regering
Alsof de zaken nog niet ingewikkeld genoeg lagen, blijkt nu ook dat sommige doe-het-zelfwinkels wél een afwijking op de zondagssluiting krijgen, en andere dan weer niet. Allemaal een gevolg van het feit dat de wetgeving op de zondagsrust allesbehalve duidelijk en sluitend is en derhalve voor verschillende interpretaties vatbaar.
Zo kwam de bal plots in het kamp van de regering-Ayrault te liggen, die eerst moord en brand schreeuwde toen beide ketens aankondigden dat ze het gerechtelijk bevel naast zich neer zouden leggen – “Frankrijk is tot nader order nog altijd een rechtsstaat”, klonk het – maar die nu toch is gaan inzien dat de ketens in kwestie misschien wel redenen tot klagen hebben.
Al zal het feit dat de betrokken personeelsleden de kant van hun werkgever hebben gekozen, bevreesd als ze zijn voor mogelijk banenverlies en het verdwijnen van hun zondagspremie, er ook wel voor iets tussenzitten.
Pijnlijk voor premier Ayrault
Hoe dan ook, Parijs heeft gisteren in allerijl Jean-Paul Bailly – tot voor enkele weken nog topman van de Franse Post – aangesteld met een heel specifieke opdracht: tegen eind november moet hij “de onvolkomenheden van de huidige wet onderzoeken, de invloed van zondagsopeningen op bepaalde sectoren bestuderen, een dialoog opstarten tussen alle betrokken partijen (werkgevers, werknemers, consumentenverenigingen e.d.) en de regering een voorstel voorleggen”.
Alleen al die aanstelling is een pijnlijke nederlaag voor Premier Ayrault, die zolang hij burgemeester van Nantes was, altijd geweigerd heeft om zelfs maar het in grote agglomeraties gebruikelijke minimum van vijf zondagsopeningen per jaar toe te kennen. Ayrault was en is er namelijk heilig van overtuigd dat “de zondagsrust essentieel is, zowel voor de bescherming van de werknemers als voor de sociale cohesie” van het land.