Terwijl zo’n 2.100 banen sneuvelen bij 243 voormalige Dia-winkels waarvoor geen overnemer is gevonden, blijkt dat ex-CEO Georges Plassat een erg royale pensioenregeling uit de brand heeft gesleept. Carrefour France heeft al betere dagen gekend.
Riante vergoeding voor Plassat
Bij onze zuiderburen is wat heisa ontstaan rond de vertrekregeling die Carrefour uitwerkte voor haar gewezen CEO Georges Plassat (die vorig jaar opgevolgd werd door Alexandre Bompard) en waarover de linkse krant Libération bericht. Plassat kreeg bij zijn vertrek een levenslang bedrijfspensioen toegezegd. Dat was oorspronkelijk begroot op 453.000 euro, maar werd in april van dit jaar opgetrokken tot 517.810 euro “gezien de resultaten van 2017”. En als de algemene vergadering van aandeelhouders op 15 juni eerstkomende het licht op groen zet, krijgt de gewezen CEO nog een extraatje van net geen 900.000 euro uitgekeerd.
Niet dat de man dreigde om te komen van armoede: Plassat verdiende in zijn laatste jaar bijna 16 miljoen euro, inclusief aandelen en extralegale voordelen. Ruim de helft meer dan het jaar voordien, toen hij zo’n 10 miljoen euro kreeg (waarvan een deel uitgesteld). Het leverde hem trouwens de titel op van “best betaalde CEO van de CAC40”, de Franse tegenhanger van onze Bel-20.
Slechte timing
Dat nieuws is bij de Franse vakbonden en de getroffen Carrefour-medewerkers in het verkeerde keelgat geschoten: zij kregen begin deze week de officiële bevestiging dat Carrefour liefst 243 voormalige Dia-vestigingen (inmiddels omgebouwd tot buurtwinkels onder Contact, Contact Marché of City-enseigne) definitief sluit. Carrefour vond namelijk voor slechts 29 winkels (samen goed voor 195 medewerkers) een overnemer. Volgens de vakbonden verliezen 2.100 mensen hun baan.
De bonden verwijten de directie dat ze te weinig inspanningen heeft geleverd hoewel “400 potentiële overnemers interesse hadden in alles samen 200 winkels”. De directie van haar kant wijst erop dat ze de voorkeur heeft gegeven aan dossiers die “ernstig, leefbaar en duurzaam” waren. Als de bevoegde ‘concurrentiewaakhond’ eind juni het licht op groen zet, zullen de winkels vanaf 1 juli dicht gaan.