In juli zijn de consumentenuitgaven in het Verenigd Koninkrijk er voor de derde maand op rij op achteruitgegaan. Het is de eerste keer in vier jaar dat er nog eens drie maanden op rij sprake was van een daling: analisten zien er de hand van de brexit in.
Hogere prijzen en lage loongroei
In juli daalden de uitgaven met 0,8% ten opzichte van een jaar eerder. Ook in mei en juni was er al sprake van een terugval. De laatste keer dat dat gebeurde, was in februari 2013, toen de economie nog kreunde onder de economische crisis.
Nu is het vooral de brexit die zijn effect blijft hebben op de uitgaven van de Britse consument. “De cijfers bewijzen nog maar eens dat hogere prijzen en een stagnerende loongroei de zakken van consumenten leegknijpen”, zegt Kevin Jenkins, algemeen directeur bij Visa voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Vorige week verlaagde de Bank of England ook al de prognose voor economische groei voor dit jaar en het volgende, vooral dan omdat de lonen trager groeien dan verwacht. Die trage loongroei wordt dan nog verder duidelijk vanwege de inflatie die het gevolg is van de brexit en de dalende waarde van het pond.
Sterke horecasector
De verkoop binnen de kledingsector daalde in juli met 5,2%: de tweede grootste terugval in vijf jaar tijd. Dat er net in die sector sprake is van een mindere verkoop is geen verrassing, aangezien de Britten hun kleding vooral importeren. In het begin van juli was er nochtans sprake van een kleine opmars, vooral dan dankzij goede weersomstandigheden. Die goede lijn werd echter niet doorgetrokken.
Alleen de horeca heeft minder last van de zwakke economie. Omwille van de zwakke positie van het pond besluiten immers veel Britten om in eigen land op reis te gaan, waardoor ze dus meer geld uitgeven in de eigen horeca.