Een nieuwe aflevering van de Blokker-soap dient zich aan. Vandaag: de nieuwe eigenaar blijkt – naar eigen zeggen – helemaal niet ongerust over mogelijke veroordelingen wegens fraude (“ik betaal boetes gewoon zo”) en de vakbonden zijn een beetje gerustgesteld (“Wij staken niet…”), maar ook teleurgesteld (“… voorlopig”).
Onrust niet weg
Na de onrust die de vorige weken ontstond over de credibiliteit van Dirk Bron en over de slaagkansen van zijn discountproject, hadden de vakbonden een rechtstreekse ontmoeting geëist met de nieuwe eigenaar – zeker nadat die harde taal sprak tegenover de verhuurders van de panden waar zijn winkels gaan zitten en tegenover de werknemers zelf.
Die onrust blijkt nu zeker niet te zijn opgeklaard, ook al ondertekende Bron volgens de Standaard een verklaring waarin hij de garantie op een jaar werkzekerheid voor de werknemers, die hij met voormalig eigenaar Michiel Witteveen had afgesproken in ruil voor de verkoop en een flinke zakcent extra, nog eens op papier zette. Echt waterdicht vinden de vakbonden die garantie immers niet: ze maken zich vooral zorgen over de slaagkansen van het project en wat er met die garantie gebeurt als het hele discountplan mislukt. “We weten alleen dat de herlancering gepland is voor mei en dat er containers met stockmateriaal klaarstaan om verkocht te worden. Afwachten wat dat wordt”, verklaart vakbondssecretaris Eric Vuchelen in De Standaard.
Dat is dan nog zowat de mildste beoordeling van de plannen – andere bronnen noemen hem evenwel “een echte cowboy die de enige is om in zijn project te geloven“. De aankondiging op Kanaal Z dat hij 52 baanwinkels zou overnemen van een modeketen die wil stoppen kan uiteraard kloppen, maar inmiddels nemen vele volgers die melding alvast met een flinke korrel zout.
Zware beschuldigingen
Half februari kwam het nieuws van de overname als een lichtpunt in een moeilijke soap voor de werknemers – het einde van de Belgische tak van Blokker was de voorbije jaren al meermaals (onterecht) aangekondigd – en de nieuwe eigenaar leek met zijn plan om alle 123 winkels om te vormen tot discountwinkels de reddende engel, zeker toen hij zelfs zei dat aantal winkels nog te willen verdubbelen.
In vooral de Nederlandse pers werd dat beeld echter beetje bij beetje bijgesteld: het zakelijke parcours van Bron bleek niet bepaald vlekkeloos, en volgens diverse bronnen bleek ook niet alles even wettelijk te zijn verlopen. Dat wimpelt hij echter weg, in een interview met De Tijd: “Die veroordeling voor onbehoorlijk bestuur viel wel mee.” Maar of dat wegrelativeren ook nog lukt mochten de beschuldigingen van belastingontduiking, oplichting, verduisteren en witwassen kunnen worden hard gemaakt?