Het aantal verkooppunten van Big Bazar in Nederland daalt zienderogen: het zijn er nu geen honderd meer. Elke dag sluit de noodlijdende discounter bijkomende winkels, en het einde is nog niet in zicht. Maandag beslist de rechtbank over de afkoelingsperiode.
Meer sluitingen gepland
Een viertal jaar geleden had Big Bazar nog 150 winkels, vandaag zijn het er minder dan honderd. De afgelopen dagen sloot de retailer onder andere winkels in Asten, Harderwijk, Heerhugowaard, Rotterdam Zuidplein, Hoorn, Wormer en Schagen, meldt RTL. Er staan volgens ingewijden in elk geval nog een tiental sluitingen op de planning, onder andere in Nieuwegein, Winterswijk, Dieren en Klazienaveen. De elf Belgische winkel blijven voorlopig schijnbaar buiten schot.
Heel erg verrassend is de gang van zaken niet: eigenaar en CEO Heerke Kooistra kondigde twee weken geleden al aan dat de keten zeker twintig onrendabele winkels zou sluiten. Het bedrijf tracht huurcontracten te heronderhandelen met pandeigenaars. Als die niet toegeven, stopt de retailer met betalen, of verlaat hij onaangekondigd het pand, zoals vorige week nog in Goes. Intussen bood Big Bazar in een krantenadvertentie wel excuses aan voor die manier van werken, maar in de praktijk lijkt er weinig te veranderen.
30 miljoen aan schulden
Big Bazar raakte begin dit jaar in financiële problemen door teruglopende omzetten en sterk stijgende kosten. Nu dreigt de keten in een vicieuze cirkel terecht te komen: doordat er geen geld meer is om voorraden in te kopen, zien de winkelrekken er steeds leger uit en valt de omzet dus nog sterker terug. Ook stappen steeds medewerkers op, waardoor de retailer sommige winkels niet kan open houden.
De schulden van de keten zouden intussen al oplopen tot wel dertig miljoen euro, achterhaalde NOS. Het gaat om achterstallige huren, onbetaalde voorraden en niet betaalde prestaties van onderhoudsbedrijven. Medewerkers kregen hun loon te laat. Middels een zogenaamde Whoa-procedure wil het bedrijf tijd kopen om tot een akkoord te komen met zijn schuldeisers, maar die tonen weinig vertrouwen in een goede afloop. Maandag beslist de rechter in Leeuwarden of de retailer inderdaad de gevraagde afkoelingsperiode van vier maanden krijgt.