Lageprijzenketen Big Bazar wil twintig verlieslatende winkels sluiten en eist huurverlagingen voor nog eens twintig winkels. Dat is niet naar de zin van de winkeleigenaren, die naar de rechter stappen.
Betalingsstop
Van de zowat 120 winkels die Big Bazar uitbaat in Nederland en België, lopen er tachtig goed, zijn er twintig ongezond en nog eens twintig zijn “twijfelwinkels”, zegt eigenaar Heerke Kooistra aan nu.nl. Daarom gaat hij twintig verlieslatende vestigingen sluiten, en eist hij voor de twijfelgevallen een forse verlaging van de huur. De elf Belgische vestigingen blijven daarbij voorlopig buiten schot, heeft de retailer bevestigd tegenover Belga.
Wanneer eigenaars niet willen onderhandelen over die huurprijs, stopt Big Bazar gewoon met betalen om druk te zetten. De retailer heeft daardoor bij verschillende winkeleigenaars al fikse betalingsachterstanden. Sommige vastgoedspelers stappen daarom naar de rechter: een verhuurder in Goes heeft zelfs het faillissement van de keten aangevraagd, bij de rechtbank in Amsterdam.
Oplossingen
Volgens Kooistra maakt die aanvraag geen kans. Hij vertrouwt erop dat hij tot oplossingen kan komen: “Het maakt ook iets moois los. Er zijn opeens verhuurders en leveranciers die met je mee gaan denken.” Zopas nog kwam hij tot een akkoord met geldschieter Cor van Noordenne over een achterstallige lening van twee miljoen euro.
Big Bazar, in 2007 opgericht door de Blokker-groep, bevindt zich al een tijdje in zwaar weer. De winkelketen kampt naar eigen zeggen met krimpende marges, dalende consumentenbestedingen en hogere loonkosten. Huidig eigenaar Kooistra nam het bedrijf in 2021 over van Mirage Retail Group, maar kon zijn groeiambities nooit waarmaken.