Als het van de meerderheidspartijen in de regering-Michel afhangt, worden maaltijd- en ecocheques vervangen door meer nettoloon.
“Voordelen behouden, zonder de kosten”
In ons land krijgen bijna 1,9 miljoen werknemers maaltijdcheques en ontvangen een klein anderhalf miljoen mensen ecocheques van hun werkgever. De cheques zijn zo populair omdat werkgevers er in tegenstelling tot op het gewone loon geen belastingen of sociale bijdragen op hoeven te betalen. Wel staat daar een vergoeding tegenover voor de uitgevers van de cheques (Sodexo, Edenred en Monizze).
Om de administratieve rompslomp (voor werkgevers én handelaars) en de daarmee gepaard gaande kosten te drukken, werd de elektronische variant ingevoerd. Maar volgens Open VLD betalen veel bedrijven nog altijd een vergoeding van drie procent per cheque.
Om daar komaf mee te maken, hebben Open VLD-kamerleden Egbert Lachaert en Vincent Van Quickenborne een wetsvoorstel ingediend om maaltijd- en ecocheques te vervangen door een nettovergoeding op de rekening van de werknemer. “Ons doel is de voordelen van de systemen te behouden, maar dan zonder de bijbehorende kosten”, zegt Lachaert in zakenkrant De Tijd. CD&V is alvast gewonnen voor het afschaffen van de eco- en maaltijdcheques, terwijl ook de N-VA zich in het verleden een voorstander toonde.
Uitgiftebedrijven “kritisch”
Begin 2015 ondernamen de meerderheidspartijen al eens een poging om de maaltijdcheques af te schaffen (nadat een eerdere poging onder de regering-Di Rupo was mislukt). De uitgiftebedrijven ‑ die een vergoeding ontvangen voor de cheques ‑ konden dat toen op het nippertje verhinderen.
Ook nu laten ze zich kritisch uit over de plannen. Hun koepelorganisatie VIA vreest dat, als de cheques verdwijnen, er 8.500 arbeidsplaatsen in de kleinhandel en de horeca verloren zullen gaan en dat zo’n 400 miljoen euro zal verdwijnen naar het buitenland (de cheques zijn namelijk enkel in België bruikbaar), aldus nog de Vouchers Issuers Association.