(Publireportage) Straks moeten retailers aan de slag met elektronische facturatie via Peppol. Ook duurzaamheidsrapportering wordt een must. TCOG en Continia ontzorgen bedrijven met performante oplossingen: “De efficiëntieverbetering is gigantisch.”
Tijd en geld besparen met Continia eFacturatie oplossingen
Vanaf 1 januari 2026 moeten Belgische bedrijven verplicht elektronisch factureren via het Peppol-netwerk, niet alleen aan de overheid, ook naar B2B-handelspartners. De tijd begint te dringen: de overstap stel je best niet uit tot het laatste kwartaal, adviseert softwarespecialist TCOG. De Trusted Microsoft ERP Partner werkt al jaren nauw samen met softwareleverancier Continia om bedrijven gebruiksvriendelijke oplossingen aan te bieden voor financiële businessprocessen.
“Wij implementeren bij retailers Microsoft Dynamics 365 Business Central als ERP-systeem, en voegen daar retailfunctionaliteiten van LS Retail aan toe, voor onder andere replenishment en kassa’s. Onze partner Continia voorziet daarbij add-ons voor onder andere inkomende en uitgaande e-facturatie, kostendeclaratie, documentverkeer en duurzaamheid”, vertellen salesverantwoordelijken Eric van der Craats en Laurens Van Hemeldonck van TCOG. Retailklanten ervaren een grote nood aan het optimaliseren van documentenstromen. Door de oplossingen van Continia te gebruiken, besparen ze veel tijd en geld.
Snel terugverdiend
De verplichting om elektronisch te factureren komt nu snel dichterbij, maar nog lang niet alle ondernemingen zijn er klaar voor, weten Patrick Nijs en Michiel Eggens van Continia. “Voor klanten die al onze Document Capture oplossing gebruiken is de stap klein. De upgrade naar de e-invoicing module is een kleine inspanning.” Maar met het in kaart brengen van je noden mag je niet wachten tot 24 december. “Daarom organiseren we samen met TCOG webinars om dat bewustzijn aan te wakkeren.”
Het gaat niet alleen om de wettelijke verlichting rond e-facuratie, het is ook een opportuniteit om efficiëntiewinst te boeken in de organisatie. “Gemiddeld gaan onze oplossingen tot 90% van de manuele repetitieve taken uit handen nemen. Een klant die 5000 facturen per jaar uitstuurt, verdient de investering binnen een jaar terug en kan nadien tussen de 13.000 en 20.000 euro per jaar besparen. We kunnen die winst voor elke klant en elk scenario berekenen. Denk ook aan de gemoedsrust die je creëert als je documenten gaat registreren op een wettelijke manier, zodat je ze later in een audit perfect naar boven haalt zonder discussie.”
Vlot betalingen verwerken
In Nederland is de payment management module populair. Die stelt retailers in staat om vlot marketplace-betalingen te verwerken, onder andere. “Als je tienduizenden Mollie- en Adyen- transacties manueel moet gaan matchen aan de orders in het systeem, dan is dat zeer tijdrovend met een grote kans op fouten. Onze oplossing doet dat in een paar seconden. De efficiëntieverbetering is gigantisch. Daar maken we onze klanten blij mee.”
Deze tool evolueert binnenkort naar de nieuwe oplossing Continia Banking: die is al verkrijgbaar in Scandinavië en Duitsland en zal verder uitgerold worden in Europa en daarbuiten. Nederland volgt dit najaar al, voor België is er nog geen concrete datum. “De grote uitdaging zijn de interfaces met de banken. Daaraan werken we hard.”
Duurzaamheidsrapportering in een handomdraai
De jongste telg bij Continia is de oplossing voor duurzaamheidsrapportering. “De behoefte bij onze klanten wordt groter. Ze willen het op orde hebben, je moet duurzamer gaan ondernemen. Europa heeft de eisen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD-richtlijn) wel afgezwakt: pas vanaf duizend medewerkers en 50 miljoen omzet moeten bedrijven de rapportage doen, dat is nog 20% van de Europese bedrijven. De overige 80% wordt nog wel gestimuleerd om het te doen, maar dan eerder op vrijwillige basis.”
De Continia Sustainability oplossing vergemakkelijkt de rapportering enorm. “Bijvoorbeeld als je een ticket van je benzine of een vlucht ingeeft, of facturen registreert, dan koppelen we achterliggend milieurekeningen aan een grootboekrekening, en dan komen die uitgaven ook in het duurzaamheidsrapport terecht. Wij werken samen met partijen die de emissiefactorsets aanleveren. We weten dus welke coëfficiënten er berekend moeten worden als je acht kilowattuur elektriciteit op de factuur hebt staan of je hebt twintig liter benzine getankt. Je rapport rolt er bijna automatisch uit.”
Gratis webinar
Er komt dus heel wat af op retailondernemingen. Om bedrijven te sensibiliseren en grondig te informeren, organiseren TCOG en Continia op 24 april om 10u30 de gratis webinar “Stroomlijn uw ESG-rapportage met Continia Sustainability”.
Eric van der Craats van TCOG en Patrick Nijs van Continia demonstreren hoe deze geïntegreerde tool voor CO2-boekhouding optimaal gebruikmaakt van de financiële gegevens binnen Business Central. Dit bespaart tijd, vereenvoudigt workflows en helpt retailers om snel inzichten te krijgen in mogelijkheden om koolstofemissies te verminderen. “Er zijn geen maanden nodig voor de implementatie, eerder dagen. Het is niet moeilijk, je moet het enkel doen”, stellen ze alvast gerust.
Schrijf vandaag nog in via de knop hieronder en zorg dat uw organisatie voldoet aan de hoogste rapportagestandaarden!