Voor het eerst zijn er meer dan 100.000 winkels in België: de voorbije twee jaar kwamen er meer dan 6.700 handelszaken bij, en dat midden in coronatijden. Al is daar een logische verklaring voor.
(G)een donderslag bij heldere hemel
Wie start nu midden in de coronapandemie een winkel? In België deden 6.702 ondernemers precies dat. Er zijn vandaag 7% meer detailhandelszaken dan twee jaar geleden, ondanks de opeenvolgende lockdowns en coronabeperkingen. Het aantal winkels in België rondt daarmee voor het eerst de kaap van 100.000: er zijn er nu 103.207, deelt nationaal statistiekbureau Statbel mee aan de Standaard.
Vooral tuincentra, dierenwinkels, apotheken en fietsenwinkels kwamen erbij, terwijl krantenwinkels, schoenenwinkels en slagers hun neerwaartse trend verderzetten. De coronapandemie blijkt daarmee vooral een versneller van evoluties die al langer aan de gang waren, attendeert Statbel. Alleen voor marktkramers en foodtrucks kwam de pandemie als een donderslag bij heldere hemel: er verdwenen er 763 sinds 2020, terwijl de categorie vroeger groeide.
Ruim 50% meer webshops
Nog frappanter: het aantal verkopers van wijn en sterke drank is maar liefst verdubbeld. Er zijn er vandaag 1.487. Heeft Covid-19 Belgen massaal aan de drank geholpen? Nee, maar de Fransen hebben tijdens de pandemie de taksen op sterke drank verhoogd tot 33%, terwijl die op wijn gezakt is tot 10%. In België bedraagt de btw voor alcoholische dranken 21%, wat blijkbaar veel handelaars op ideeën heeft gebracht. Franse drankenhandels vestigden zich zogezegd in België, al hebben ze hier soms niet eens een kantoor.
Bij de nieuwkomers gaat het ook lang niet alleen om fysieke winkels. Integendeel, van de 6.702 extra retailondernemingen zijn er slechts 2.268 een bakstenen winkel gestart. Dat zijn er dan nog maar 3% meer dan voor de coronapandemie. In twee derde van de gevallen gaat het immers om webshops. Het aantal internetverkopers is met meer dan 50% gestegen in die twee jaar tijd.