De coronacrisis trof Belgische start-ups en scale-ups nog harder dan verwacht: allemaal zagen ze hun groei nog sterker beknot dan gevreesd. Toch blijven ze vertrouwen in de toekomst. Dit jaar willen ze gemiddeld zelfs 5 nieuwe medewerkers aannemen.
Grotere klap, ondanks meevallers
Niemand had in april 2020 verwacht dat we een jaar later nog in coronacrisis zouden verkeren. Ook de vele start-ups en scale-ups niet die België rijk is. Hun omzetgroei is het voorbije jaar dan ook nog sterker tegengevallen dan initieel verwacht: wie minder dan 1 miljoen euro boekt, zag de omzetgroei halveren (-49%). Bedrijven met een omzet tussen 1 en 3 miljoen euro verloren ruim een kwart van hun verwachte omzettoename (-28%) en de grootste scale-ups (meer dan 3 miljoen euro) verwachtten 7% minder groei maar zagen 12% verdampen.
Dat blijkt uit een enquête van Deloitte onder 125 Belgische start- en scale-ups, hoofdzakelijk (93%) met een B2B-focus. In april 2020 werden ze een eerste keer bevraagd, bijna een jaar later blikken ze terug. Bedrijfssoftware, fintech en duurzaamheid blijken de veerkrachtigste sectoren te zijn, terwijl de kleinere bedrijven de raakste klappen kregen. De mobiliteitssector werd als industrie dan weer het hardst getroffen.
Wat de grootste knelpunten dan zijn? Minder of uitgestelde nieuwe klantencontracten staan al een jaar lang op de eerste plaats, al heeft vandaag al 15% minder scale-ups daar last van dan tijdens de eerste golf. Ook de internationale reisbeperkingen en liquiditeitsproblemen vallen achteraf bekeken beter mee dan in april vorig jaar gevreesd. Dat laatste toont aan dat de steunmaatregelen van de overheid werken, besluit Deloitte. Wel hebben kleinere start-ups van minder dan een miljoen beduidend meer cashflow- of liquiditeitsproblemen.
Koplopers in jobcreatie
Toch houden de start- en scale-ups het vertrouwen, meer zelfs dan bij aanvang van de coronacrisis. Ze zien 2021 met optimisme tegemoet: meer dan drie scale-ups op vier hebben er vertrouwen in dat ze zullen groeien zoals verwacht. Ruim een kwart denkt de omzet dit jaar zelfs minstens te verdubbelen. Ter vergelijking: gemiddeld groeiden ze in 2020 met 33%. Voor dit jaar ligt de prognose gemiddeld op 70% groei.
Het vertaalt zich ook in meer jobs – veel meer jobs. Alleen al de 125 respondenten zijn van plan om 2.692 extra werknemers in dienst te nemen dit jaar. Gemiddeld gaat het om vijf nieuwe mensen per bedrijf. “Daarmee zijn ze koploper op het gebied van jobcreatie in België”, aldus Anaïs De Boulle, Director Scale-ups Ecosystem bij Deloitte.
“De Belgische scale-ups realiseren zo een jobcreatie van 320 jobs per 1.000, wat aanzienlijk hoger is dan de gemiddelde jobcreatie in België (57 per 1.000 jobs). Scale-ups zijn dus echte drijvers van werkgelegenheid.” De helft vreest evenwel niet het juiste talent te vinden.
Ze willen zich dit jaar bovendien richten op nieuwe klanten en nieuwe markten. 65% gaat daarom ook op zoek naar bijkomende financiering, waarvan een kwart zelfs meer dan 3 miljoen euro bijeen hoopt te rapen. Jonge Belgische bedrijven gaan dus weer volop voor groei.
Elk jaar stelt Deloitte ook een lijst op met de 50 snelst groeiende technologiestarters. De winnaars voor 2020 zijn hier terug te vinden.