De beroemde Amerikaanse boekenketen Barnes & Noble wordt overgenomen door privé-investeerder Elliott Management, ook eigenaar van Waterstones. Zo verdwijnt de boekenketen van de beurs.
Geen last meer van beleggers
Het investeringsvehikel van miljardair Paul Singer legt 6,5 dollar (5,7 euro) per aandeel neer en waardeert de keten daarmee op 476 miljoen dollar (420 miljoen euro), inclusief schulden. De boekhandel was sinds vorig jaar op zoek naar een koper, die de keten zo ook van de Amerikaanse beurs zou halen. Dat levert als voordelen op dat de door Amazon geplaagde formule geen verplichte kwartaalcijfers meer bekend hoeft te maken en de volatiliteit van de aandeelkoersen gespaard blijft.
Met de overname komt Barnes & Noble in dezelfde handen als de Britse sectorgenoot Waterstones. James Daunt, CEO van Waterstones, zal ook de nieuwe Amerikaanse aanwinst leiden: “Fysieke boekenwinkels worden wereldwijd angstaanjagend uitgedaagd door online en digitaal. Wij gaan die uitdagingen aan met investeringen en des te meer te vertrouwen dat we kunnen leren van deze twee fantastische bedrijven”, aldus Daunt. Beide formules zouden wel naast elkaar blijven bestaan.
Sinds de opkomst van Amazon zit Barnes & Noble in zwaar weer. Jaarlijks daalt de omzet, al lijkt de daling zich de laatste jaren wat te stabiliseren. De keten is goed voor ruim 600 winkels in de Verenigde Staten en een omzet van bijna 3,6 miljard dollar (3,1 miljard euro).