Aveve mag dan een vinger in de pap hebben in zowat elke schakel van de landbouwketen, toch stagneerde de groei van de Belgische land- en tuinbouwgroep tussen 2012 en 2016. Het voorbije jaar kon topman Eric Lauwers het tij keren met een groei van 4%.
“Lokaal en internationaal doorwegen”
Bij het grote publiek is Aveve vooral bekend van het motto “tuin, dier, bakplezier”, maar het bedrijf is via zijn productiedochters actief op zowat alle vlakken van het Belgische landbouw- en tuinleven. Een mastodont van die omvang consequent laten groeien, is geen gemakkelijke opdracht, zo laat Aveve-topman Eric Lauwers optekenen in L’Echo en De Tijd: “Tussen 2012 en 2016 plafonneerde de omzet; de grenzen waren bereikt. Er was weinig synergie tussen onze bedrijven.”
Lauwers, die twee jaar geleden de overstap maakte van bierreus AB InBev naar landbouwoctopus Aveve, ziet vooral brood in het stroomlijnen van de verschillende dochters en in het combineren van Aveve’s knowhow met lokale commerciële spelers. Al kijkt Lauwers ook buiten de landsgrenzen: met de overname van het Nederlandse Arie Block levert Aveve nu gespecialiseerde voeding voor dierentuinen als de Zoo van Antwerpen en Pairi Daiza. Voedingsadditieven voor runderen brengt de keten tot in China en Brazilië aan de man, en in Canada bouwt de Aveve-groep mee aan een gigantische dakserre.
Investeren in innovatie
Het bedrijf springt ook mee op de kar van nieuwe technologieën als drones en big data in de landbouwsector. “Aveve vliegt nu al met drones over velden om landbouwgewassen in kaart te brengen en de oogsten te optimaliseren,” vertelt Lauwers, die voor de komende drie jaar zo’n 111 miljoen euro heeft weggelegd voor investeringen in IT-infrastructuur, productieuitbreiding en de modernisering van installaties.
Ook in de 250 verkooppunten van de winkelketen staat innovatie centraal: ondanks flinterdunne winstmarges onderscheidt Aveve zich door zijn assortiment thuisbakproducten en bloemsoorten. De resultaten spreken alvast voor zich: het Belgische bedrijf noteerde vorig jaar voor het eerst in vijf jaar een groei van zijn omzet met 4% tot 1,4 miljard euro.