Beveiliging schiet tekort
Het NSZ baseert zijn verwachtingen op de cijfers van de laatste vijf jaar. Die lieten een verschuiving van de overvallen zien van supermarkten en banken naar de kleinhandel, waar meer cash geld circuleert en minder beveiliging is. Andere populaire doelwitten zijn frituren, nachtwinkels en krantenwinkels.
In 2010 werden 982 kleine zaken met geweld overvallen, in 2011 waren dat er bijna 1.040: Dat komt neer op drie zaken per dag. Voor 2012 is het wachten op definitieve cijfers.
Meer financiële stimuli?
Om het risico te beperken, pleit het NSZ voor het goedkoper maken van het elektronisch betalen, meer preventie dankzij adviseurs, verhoogd politietoezicht en een hardere juridische aanpak van de overvallers.
Concreet denkt het NSZ aan een verhoogde fiscale aftrekbaarheid voor de aanschaf van een betalingsterminal, een maatregel die nu al geldt voor een aantal andere beveiligingsinvesteringen. Zo zijn de abonnementskosten voor de aansluiting op een vergunde alarmcentrale en de kosten voor een vergunde bewakingsonderneming voor beveiligd transport sinds 2009 voor 120% aftrekbaar.
Ook blijft het NSZ voorstander van een harde juridische aanpak: tachtig procent van de overvallers blijkt immers recidivist te zijn. Wie veroordeeld wordt na een overval, kan nu hoogstens tien jaar gevangenisstraf krijgen. Dit is namelijk het maximum in correctionele zaken, maar het NSZ wil dat nu dus veranderd zien.