Op korte tijd hebben al 11 boetieks hun deuren gesloten in de Antwerpse winkelwijk Wilde Zee. “De huurprijzen zijn hier gewoon te hoog geworden”, klinkt het. Al maakt de handelaarsvereniging zich geen zorgen: “Er blijft hier niets leegstaan.”
“Sneeuwbaleffect”
Voor wie ‘Wilde Zee’ niet kent: het gaat om een winkelwijk in hartje Antwerpen, gevormd door vijf sfeervolle winkelwandelstraten ‑ de Korte Gasthuisstraat, de Wiegstraat, de Lombardenvest, de Groendaalstraat en de Schrijnwerkerstraat ‑ met hippe mode- en schoenenwinkels, afgewisseld met gerenommeerde fijnproeverszaken.
Toch lijkt er iets aan de hand te zijn nu Charlotte Lederwaren na 48 jaar de deuren sluit. De winkel is namelijk al de elfde in korte tijd die dichtgaat of verhuist. In februari trok ook al Boetiek Lilith na 20 jaar van de Schrijnwerkersstraat naar de Nationalestraat. Bij elk ‘vertrek’ vallen steevast dezelfde twee verklaringen te horen: verlies van het typische cachet (lees: de druk van de grotere ketens) en de voor kleine zelfstandigen veel te hoge huurprijzen.
“De huurprijzen zijn hier gewoon te hoog geworden en daar kunnen we niets aan veranderen. Het heeft een sneeuwbaleffect, ik zie veel zelfstandigen wegtrekken en het zorgt ervoor dat de diversiteit verdwijnt”, zegt Christel Malta van Charlotte Lederwaren.
Sophie Clerckx van Boetiek Lilith formuleerde het destijds zo: “Winkels worden opgekocht en doorgeslagen tot grotere eenheden zodat ze plaats kunnen bieden aan ketens. Binnen twee jaar wordt de Wilde Zee een verlengstuk van de Meir.”
“Geen reden tot paniek”
Filip Vercruyssen, voorzitter van de handelaarsvereniging Wilde Zee, ziet echter geen reden tot paniek. “Dat zelfstandigen wegtrekken is een natuurlijk gegeven. En dan komen er weer anderen in de plaats. Alle uitbaters hebben ook hun eigen reden om te vertrekken.”
Hij wijst erop dat er van leegstand niet of nauwelijks sprake is. “Er blijft hier niets leegstaan. Zijn de huurprijzen te hoog? Ja, een vierkante meter kost hier evenveel als op de Champs-Elysées, alleen is onze afzetmarkt veel kleiner. Maar die stijgende huurprijzen betekenen ook iets: mensen willen hier zitten en dat is een opwaardering”, aldus Filip Vercruyssen.
“De stad heeft veel geïnvesteerd en ik ben ervan overtuigd dat de Wilde Zee een succes zal blijven. We hebben de metro en de Groenplaats met de kathedraal. Zolang die niet verplaatst worden, zal dat hier blijven draaien”, klinkt het.