Schending van gelijkheidsbeginsel?
De taks op imagoverlagende winkels, die het Antwerpse stadsbestuur begin dit jaar invoerde om nachtwinkels, gokkantoren, shishabars, seksshops en videotheken aan banden te leggen, krijgt almaar meer tegenwind. Nu heeft ook de trendy Video Take Out op het Antwerpse Zuid, al 28 jaar een begrip bij filmliefhebbers, een bezwaarschrift ingediend.
“In het geval van mijn cliënten gaat het om twee keer 1500 euro voor dit jaar alleen”, zegt Jos Vander Velpen, advocaat van de videotheek. “Mijn cliënten weigeren om dat te betalen. Dus hebben we een bezwaarschrift ingediend. Dit is pure discriminatie. De stad schendt hiermee het gelijkheidsbeginsel. Men zou beter nadenken over objectieve criteria waar zaken aan moeten voldoen. Dan kan er opgetreden worden in individuele gevallen als de uitbaters die criteria niet volgen.”
Video Take Out is niet de eerste – en wellicht ook niet de laatste – handelszaak die tegen de taks in het verweer komt. Eerder diende ook Video 77 uit Borgerhout al een bezwaarschrift in.
Steun van zelfstandigenorganisaties
Intussen krijgen de handelaars de expliciete steun van de zelfstandigenorganisaties. “Dat soort winkels heeft zeker zijn plaats in een stad, al zijn we wel de eerste om te zeggen dat zij zich aan de geldende regels moeten houden”, zegt Christine Mattheeuws van het NSZ. “Handelszaken moeten ervoor zorgen dat er geen overlast veroorzaakt wordt en dat er geen nachtlawaai is.”
“Zijn daar problemen mee in Antwerpen, dan moet de stad strengere regels en zwaardere boetes opleggen. Een handelszaak die het te bont maakt, moet op de blaren zitten. Maar dat is nog wat anders dan het fnuiken van het ondernemerschap. En dat voor een stad die onder het motto ‘Antwerpen is open’ meer kooplustigen wil aantrekken, onder meer via maandelijkse koopzondagen.”
Eerder liet ook Unizo zich al negatief uit over de nieuwe taks: in plaats daarvan pleit Luc Ardies al langer voor een specifieke aanpak: “Met een beter handhavingsbeleid kan je die zaken die overlast veroorzaken, perfect sluiten. Verschillende steden, en ik dacht ook Antwerpen, kunnen dat doen door het systeem van de exploitatievergunning.”