Antwerpen zet locatiemanagers in
Antwerpen wil in de eerste plaats de leegstand aanpakken in winkelstraten die opnieuw werden of worden aangelegd, zoals de Turnhoutsebaan of de Bredabaan. Antwerpse schepen voor Economie Robert Voorhamme pleit daartoe voor een betere samenwerking tussen het stadsbestuur en de vastgoedmakelaars: “De makelaars weten wat er op de markt speelt en de stad weet in welke buurten er wordt ontwikkeld. Het lijkt logisch dat beiden samenwerken, want ze hebben er alle baat bij. Vroeger is dat evenwel nooit gebeurd”, zegt hij in De Standaard.
Daarnaast trekt het stadsbestuur het budget voor de begeleiding van handelaars die in Antwerpen een zaak willen starten op van 294.587 euro dit jaar naar 439.895 euro volgend jaar. Er komen ook zes locatiemanagers, die handelaars moeten helpen een geschikte locatie voor hun zaak te vinden: “Als de stad achter een pand staat, komt dat geloofwaardig over bij de handelaar en zal hij sneller een beslissing nemen”, zo meent de schepen.
Subsidies voor “échte winkels” in Wetteren
In het Oost-Vlaamse Wetteren staan momenteel zo’n 20 handelspanden in het centrum leeg, veel te veel voor een kleine provinciestad. Uit schrik dat dat algauw tot een weinig aantrekkelijke handelskern zou leiden, vroeg – en kreeg – Wetteren 72.000 euro subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, dat is opgericht om een meer dynamisch ondernemersklimaat te scheppen. De gemeente legt een even groot bedrag in en het Hermesfonds (voor “Flankerend Economisch Beleid” geeft nog eens 96.000 euro.
Elk project kan maximum 10.000 euro krijgen, als het gelegen is in het kernwinkelgebied en om een échte winkel gaat – dus geen groothandels, vrije beroepen of vastgoed- en uitzendkantoren. “Het gerenoveerde pand moet tot zes jaar na de uitkering van de steun een handelszaak herbergen en mag niet verkocht worden”, waarschuwt lokaal adviseur economie Ann-Sophie De Cloedt, “anders wordt het geld teruggevraagd.”
Luik zorgt voor een speciaal “observatorium”
De stad Luik kiest voor een andere aanpak en richt een speciaal handelsobservatorium op. Dat moet zo fijnmazig mogelijk nagaan hoe het stedelijke retailweefsel in elkaar zit en het handelsbeleid van de stad daarop afstemmen. Hierover kan u vanaf dinsdag meer lezen in onze case van de week.